Про поганих і добрих олігархів та музику

Яких тільки досліджень не придумають соціологи! Хтось банально визначає рейтинги партій чи ставлення громадян до останніх подій. А от директор «Центру консалтингу» Дмитро Касьянов та директор Центру соціологічних досліджень Національного університету імені Т.Г.Шевченка Костянтин Корж дослідили вплив олігархів та їхніх фінансово-промислових груп на суспільство та державу.

Найвпливовішою виявилася група «Систем Кепітел Менеджмент» Рината Ахметова. Проте останнім часом вона трохи здала позиції. Так само, як і «Славутич» (із ним пов’язують Григорія Суркіса) чи «Інтерпайп» Віктора Пінчука. Зате посилилися «Приват» Ігоря Коломойського та «Укрпромінвест». Адже ці корпорації наближені до «помаранчевих» сил – БЮТ та НСНУ. Але ось біда: за словами експертів, «Приват» та «Укрпромінвест», мовляв, як і «Фінанси та кредит» та «Енергетичний стандарт», бачте мало сприяють розвиткові освіти та соціальної сфери на підприємствах. Тобто «двієчники», виходить, ці корпорації. А хто ж серед «відмінників»? Найбільша користь суспільству й державі, на думку соціологів, від «Індустріального союзу Донбасу» Сергія Тарути. У бізнесі ця компанія найчастіше йде на компроміс із конкурентами. Чи не найбільше уваги вона приділяє модернізації виробництва та екології. Ще й активно просуває свій бізнес за кордон. Так само, як Віктор Пінчук, Сергій Тарута дбає про розвиток української культури, не забуває його група і про соціальний захист робітників. Тому Дмитро Касьянов та Костянтин Корж назвали ІСД соціально-відповідальною корпорацією. Трохи поступаються їй «Інтерпайп» та група Рината Ахметова.

Загалом, як зауважили соціологи, віднедавна національна еліта стала трохи простішою, доступнішою. Та невже? Боги-олігархи спустилися на землю? А може, будьмо відвертими, хтось із них і замовив цю «музику»? Бо це – досить легкий спосіб показати себе у вигідному світлі. А водночас і конкурентам можна «насолити». Зрозуміло одне: чи то дослідження, чи прес-конференцію у цей час слід розглядати тільки під кутом виборів.