Мобільно вдаримо по мові

Послужливі російськомовні ЗМІ технічні подробиці цього проекту, очолюваного Віктором Януковичем-молодшим, розтиражують по повній програмі, тобто докладно пояснять українцям, зокрема киянам, куди і як телефонувати з «мобілок», які дані зазначати в SMS-повідомленнях.

Власне, електронні мас-медіа це вже встигли зробити. Нагадаємо лише, що йдеться про так званий SMS-референдум з питання надання російській мові в Україні статусу другої державної, презентований днями в УНІАН.

Як зазначають його ініціатори В.Янукович, О.Шаталов та інші цілком респектабельні, ввічливі, помірковані у висловах і реакціях на дошкульні запитання журналістів молоді люди, проект обійдеться в 14 з гаком тисяч гривень, що, звичайно ж, мізер порівняно з витратами на біґ-борди, листівки та інший передвиборний антураж.

Молоді регіонали запевняють, що не перебільшують (але й не применшують) значення своєї ініціативи. Вони усвідомлюють, що юридичної сили результати SMS-референдуму не матимуть хоча б тому, що мобільні телефони є далеко не в усіх українців. Більше того, не дуже переймаються вони й результатом, зокрема співвідношенням голосів «за» (цифра 2 в SMS-повідомленні) і «проти» (цифра 1). Кількість SMS-противників двуязичія їх узагалі за великим рахунком не цікавить. Технічно озброєним поборникам російської мови в Україні (так її бідолашну затиснули за горло кляті бандерівці, що вже дух ось-ось випустить!) лиш важливо отримати мільйончик-другий «2-натискувачів», щоб із цією цифрою справною мати моральне право побігти  до помаранчевої влади і доводити їй, недолугій, що на мільйончики ці треба зважати.

Що тут сказати? 34 копійки за можливість висловитись із приводу важливого (а головне, дуже нового і свіжого) питання – платня справді невелика. Не вона, повірте, є тут каменем спотикання. Гідні і розумні відповіді авторів проекту теж не викликають заперечень. Сумнів лише один: щодо результатів опитування, яке начебто провели по Україні з метою визначити найактуальнішу тему для SMS-референдуму. «Надання рос.мові статусу другої державної». Ви повірите, що це зараз найбільше хвилює пересічного українця? Актуальнішого нічого не можна відшукати? А може, цей «результат» стосується не власників «мобілок» (близько 60% громадян України), а лише вічно вчорашніх, тих, кого змітає (та ніяк чомусь не змете!) історія?