Про газ – тепліше, про Чечню – тихіше

Приїзд нового канцлера Німеччини Ангели Меркель до президента Росії Володимира Путіна засвідчив: вони не мають наміру псувати відносин.

Отже, різкого повороту у «східній політиці», як цього дехто очікував у  Німеччині, не сталося. Ангела Меркель продовжує справу свого попередника Ґергарда Шрьодера. Щоправда, дозволяє собі робити деякі зауваження, але так, щоб надто не зачепити гонор господаря Кремля. Фрау канцлер трішечки покритикувала російську політику в Чечні та просила Путіна не надто обмежувати діяльність позаурядових організацій у Росії. Меркель навіть зустрілась у московському посольстві ФРН із представниками російських правозахисних організацій. Однак підсумувала цю зустріч словами, що підстав для песимізму немає. Якщо ж у неурядових організацій виникатимуть труднощі, то вони можуть звертатися до німецької амбасади в Москві.

А ось щодо України, то президент Росії заявив, що газові домовленості з нашою державою знімають усі проблеми, пов’язані з транзитом російських енергоносіїв до Європи. За його словами, тепер транзит до Європи ніяк не пов’язаний із поставками газу до України. Це дуже важливо для європейських споживачів. Він визнав, що «в багатьох європейських партнерів виникла якщо не паніка, то багато питань у газовій сфері».

Нагадаємо, що наприкінці грудня посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн заявив: «Україна має одержати шанс поступового переходу на ринкові ціни, щоби це не душило її економіку. Ультимативні заяви тут неприйнятні».

 Зі свого боку Меркель зазначила, що учасники проекту Північно-Європейського газопроводу мають роз’яснити низці країн його користь. Німецький політолог із Товариства зовнішньої політики Німеччини Олександр Рар прокоментував: «Природно, німецька преса чекала, що Меркель ударить Путіна з усіх боків, проте не потрібно забувати, що у Німеччини великі економічні інтереси в Росії». За словами Рара, Меркель дала ясно зрозуміти російському президенту, що ані Польща, ані Україна не залишаться за межами російсько-німецького енергетичного альянсу.

«Меркель чинить правильно, коли відкрито говорить про недоліки, не ображаючи при цьому свого співрозмовника. Їй треба уникати поляризації думок і намагатися грати роль посередника, що властиво для середньої держави. Ця роль перед новими конфліктами, такими як іранський, на вагу золота. А звідси новий курс канцлера Меркель – старий перевірений курс», – так оцінила московський візит свого канцлера газета «Вестдойче цайтунг».