До парламенту – в трьох вагонах

Останні події у Верховній Раді трохи змінили рейтинги провідних партій. Cоціологи ще не встигли дослідити ці зміни, то ж наразі політичні експерти лише роблять припущення щодо розстановки сил.

Політолог Максим Стріха прогнозує, що трохи здасть позиції БЮТ. Популярність блоку на Західній Україні під загрозою. Тамтешні прихильники національно-патріотичної ідеології можуть не пробачити Юлії Тимошенко об’єднання із проросійськими Партією регіонів та КПУ під час голосування проти уряду Юрія Єханурова. Тому їхні голоси можуть перейти до «Нашої України» чи інших національно-патріотичних сил.

Похитнеться, на думку Стріхи, й рейтинг Народного блоку Литвина. Причина – активна участь спікера в організації відставки Кабміну.  Потрібнопам’ятати, що електорат у Володимира Михайловича поміркований, йому не до вподоби різкі авантюрні рішення.

Голова правління центру «Соціовимір» Сергій Таран не передбачає істотних змін на політичній арені. Бо й так зрозуміло: із 45 учасників виборів до Верховної Ради потраплять  щонайбільше 8-9 партій та блоків. Останні кризи позначаться лише на кілька відсотків. Скандал навколо відставки уряду, мабуть, знизить популярність «Нашої України». Зате напруження стосунків із Росією через газ і чорноморські маяки, скоріше за все, позитивно вплине на рейтинг пропрезидентського блоку.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов поділяє думку, що місце в парламенті знайдеться небагатьом претендентам. Політолог умовно помістив їх до поїзду із трьома вагонами. У першому «їдуть» лідери перегонів – Партія регіонів, «Наша Україна» та БЮТ. Вони сперечаються за перемогу. Другий вагон – комуністи, соціалісти та Народний блок Литвина. Ці сили намагатимуться стати «золотою акцією» під час формування нової більшості. Крім того, Олександр Мороз та Володимир Литвин, мабуть, боротимуться ще й за крісло спікера. До останнього вагона потрапляють блоки, які мають мінімальні шанси потрапити до Верховної Ради: «Пора-ПРП», «Не так!», «Народна опозиція» Наталії Вітренко та ще одна нова партія. Вадим Карасьов відмовився назвати її, аби не починати передвиборну агітацію. Нагадаємо, політолог у першій п’ятірці в списку партії «Віче».

Оскільки загальна розстановка сил у майбутньому парламенті приблизно відома, то, на думку політолога Олеся Донія, можна вже передбачити можливий формат нової більшості. Хоча в нашій країні прогнози – надто неточна річ. Хтозна, які ще кризи нас чекають до 26 березня. Так що розстановка сил може ще не раз зазнати змін.