Яблучний сік – тарілки – добриво

Перший закон, пов’язаний зі сміттям, було ухвалено у Великій Британії ще 1927 року. Він зобов’язував домовласників утримувати в чистоті тротуари перед своїми будинками. А ще через півстоліття тут з’явилися перші спеціальні візки для прибирання бруду.

Частка макулатури у виробництві паперу й картону в Італії нині зросла до 47 відсотків, у Данії – до 67. Папір у цих країнах використовують 4-5 разів! Остання переробка дає туалетний папір.

Використання однієї тонни склобою заміняє майже півтори тонни первинної сировини. Так, у Німеччині склобій становить близько третини сировини, з якої виготовляють нову тару.

У Великій Британії із суміші відходів пластику виробляють дешевий високооктановий бензин. У Японії ж із пластикових пляшок – офісне обладнання, меблі, одяг, взуття. Переробляють навіть телефонні картки, відео- та фотоплівку, що перетворюються на килимові покриття, робочий одяг, ковдри.

У російському Томську розроблено технологію переробки побутових і промислових пластикових відходів (поліетиленова плівка, пляшки, використані фломастери тощо) на високоефективний нафтопоглинаючий матеріал – сорбент багаторазового використання (до 20 разів!). Один грам цього волокна здатен увібрати до 18 грамів нафти. А після того як волокно відслужить, його укладають в дорожне покриття разом із асфальтом.

Для учасників і гостей Олімпійських ігор у Нагано було виготовлено мільйон екологічно чистих тарілок із… яблучних вичавок, тобто з відходів виробництва яблучного соку. Після Олімпіади тарілки знову потрапили у яблуневі сади, але у вигляді добрива.