Екологічне маркування

Згодьтеся, про цей знак на товарах ми мало що знаємо. Але, як повідомили нас у громадській організації «Жива планета», у цивілізованих країнах для споживачів екологічні знаки на товарах важливіші, аніж знаки якості.

Екологічне маркування запроваджено в багатьох країнах. Його об’єднує Глобальна мережа екологічного маркування – Global Ekolabelling Network (GEN) – асоціація незалежних організацій із 36 країн, що впроваджують системи екологічного маркування відповідно до добровільного міжнародного стандарту ISO 14024. Одне з основних її завдань – інтеграція критеріїв оцінки життєвого циклу продукції. GEN тісно співпрацює із Світовою організацією торгівлі, а одним з її членів є Комісія європейського Співтовариства з питань екологічної сертифікації та маркування.

Український знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно» до міжнародного реєстру включено 8 жовтня 2004 року на офіційній щорічній зустрічі організацій-членів GEN, яка відбулася в Токіо. Саме тут і було визнано українську Програму екологічного маркування. Тож уважніше придивляйтеся до позначок на товарах, аби бути впевненими у їхній якості! І не оминайте увагою позначок, котрі вказують на те, що використану упаковку потрібно викидати у сміття!