«Натисни на сміття!»

Не секрет, що екологічні проблеми країни, міста  для нашої молоді – щось дуже віддалене. По-новому вплинути на свідомість юного покоління й покликаний інформаційно-просвітницький проект «Натисни на сміття!», ініціатором якого стала громадська організація «Жива планета».

До проекту долучилися Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, причетні до цього представники відповідних управлінь (оскільки проект поки що запроваджується лише у київських школах) та освітяни. Результатом їхньої співпраці стало введення до шкільної програми екологічних уроків. Координатор проекту і керівник «Живої планети» Світлана Березіна розповіла, що із нинішнього навчального року учні 5-6 класів набуватимуть не лише важливих теоретичних знань з проблеми побутових відходів та сміття, а й на практичних заняттях реалізовуватимуть їх. «У такий спосіб намагатимемося виховувати не лише дітей, а й їхніх батьків», – каже пані Світлана. Цю тезу підтримали й розвинули представники столичної влади. Так, заступник начальника Головного управління комунального господарства Олександр Карюк наголосив: «Аби довести до всіх, що сміття – це не відходи, а вторинна сировина, слід впливати на свідомість, а не запроваджувати штрафи. Потрібна пропаганда, а не лише контейнери!» Хоча, на думку заступника начальника управління охорони навколишнього природного середовища Миколи Іллінського, слід карати за кожне порушення і не лише штрафами: «Як-от, наприклад, в Японії: там кожен вид сміття став одним з пунктів відповідного екологічного закону, порушення якого веде не до адміністративної, а навіть до кримінальної відповідальності!»

Допоможе на заняттях учителям методичний посібник, а учням –  різнобарвний, насичений цікавою інформацією «Робочий зошит для всіх, кому небайдужі проблеми довкілля». Тут можна знайти усі відповіді на запитання, що таке сміття і яким воно буває, про переробку відходів та їх друге життя, цінність та небезпеку. Дізнаються учні й про життя «із середини» таких потужних гігантів, як «Криворіжсталь», сміттєспалювальний завод «Енергія», «Київміськвторресурси» та інших підприємств. Наталія Пустовіт, котра розробила методичний посібник та робочий зошит, розповіла, що проект невипадково розраховано на дітей молодшого підліткового віку 12-15 років, бо саме тоді відбувається інтенсивне формування особистості, зростають моральні та інтелектуальні сили, посилюється контроль кори головного мозку над емоціями.

Найактивніші й найзавзятіші з учнів мають змогу взяти участь у конкурсі (його завдання пропонуються у робочому зошиті), переможці якого отримають чудові призи від Київської міської державної адміністрації.