З «коліс» – в історію

У День Соборності України, 22 січня, Президент України віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, Київський міський голова Олександр Омельченко, голова Київської облдержадмінстрації Євген Жовтяк, міністри та народні деупати взяли участь у церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському.

Напередодні у своєму радіозверненні Президент України наголосив, що «Україну вже ніколи не розлучити зі свободою, не роз’єднати в розбраті на «східняків» і «західняків». Київ – серце України, Захід – це її совість, а локомотив України – Південь і Схід, де зосереджені найбільші індустріальні  гіганти».

У столичному Будинку вчителя президент привітав українців  із Днем Злуки, зачитавши рядки з Універсалу від 22 січня 1919 року. Він повідомив, що  копію цього документа буде розіслано в  усі регіони України. В урочистій і водночас теплій атмосфері Віктор  Ющенко  вручив державні нагороди Героям України. Ними стали Ніна Матвієнко, Ігор Юхновський, Олександр Силин та Василь Стус (посмертно).

Документ з цікавою назвою «Предвступний договір про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю» було укладено  в незвичайних умовах. Він формувався ще з осені 1918 року. У той час Україна жила в умовах фронту, а уряд – Директорія жив і творив державні справи справді «на колесах». Місцем розташування його став спеціальний ешелон, що стояв на коліях у Фастові. Сюди, у ставку Директорії  і прибула повноважна делегація ЗУНР для підписання історичної угоди. Згодом, уже в січні 1919 року, Українська Національна Рада проголосила у Станіславі підтвердження укладеного у Фастові договору і ратифікувала акт міждержавного об’єднання. А 22 січня у день першої річниці проголошення IV Універсалу Центральною Радою у Києві відбувся Акт Злуки.

Тому саме 22 січня у Фастові зібралися жителі міста і району, а також інших міст і сіл області, аби вкотре відзначити цю дату. На мітингу, що відбувся біля музею на колесах (це вагон, в якому було підписано договір), виступив і один із керівників БЮТ Микола Томенко.

Учасники мітингу поклали до постаменту, що біля музею, квіти. Люди, незважаючи на мороз, йшли і до історико-краєзнавчого музею Фастова, де також містяться унікальні документи про укладення історичного договору про Злуку. Найчастіше лунали слова: не існує Західної і Східної України, є неподільна, Соборна України.

Микола ФЕДОРЕНКО