Де ви, пане Компромісе?

Учора депутати Верховної Ради не дочекалися президента, урядовців, генпрокурора й голови СБУ. Опозиціонери були роздратовані позавчорашніми рішеннями Ради національної безпеки й оборони так, що свої стріли вже метали не в «газових» високопосадовців, а у тих, хто озвучив позицію РНБО – її секретаря Анатолія Кінаха й міністра юстиції Сергія Головатого.

Хоча причина роздратування інша: президент, уряд, силовики й правоохоронці демонстративно ігнорують вимоги опозиційного парламенту. Останні винні самі – не сформували Конституційного суду, єдиного органу, що міг розсудити гілки влади, вказавши яка з них порушує новий конституційний лад.

Рекомендації ж РНБО й президента щодо виходу з політичної кризи (присяга суддів КС, скасування відставки уряду, ревізія політреформи і узаконення пакету законопроектів щодо СОТ) у парламенті називають ультиматумом. «Якщо ми все це виконаємо, то навіщо нам президент, не буде предмету дискусії з ним. Яка логіка? Цей ультиматум – просто підстава відмовитись від конструктивної розмови», – каже Леонід Кравчук. Головний есдек ВР не виказує свого роздратування: «Емоції в мене на цікаву книжку і красиву жінку, а все інше – мішура». Проте Кравчук таки нервує, коли журналісти згадують йому рекомендації декого з провладних сил розпустити парламент. «Президент не може нічого показати Верховній Раді, крім одного місця», – каже перший президент незалежної України. І додає: «Це – війна. Єльцин розпускав парламент. Там стріляли». Однопартієць Кравчука Нестор Шуфрич лякає народ іншим – погіршенням економічно-соціального становища в результаті політичної кризи. А владу – «холодним душем».

Пропрезидентські фракції готові до компромісу. За словами лідера фракції НСНУ Миколи Мартиненка, парламент має виконати хоча б одну вимогу, що є його обов’язком – привести до присяги суддів КС. А вже Конституційний суд розв’яже проблему інших суперечок – дослідить законність відставки уряду і, можливо, підкаже, що робити далі з політреформою. «Приходити ж у Верховну Раду, щоб сваритися, скандалити – це не для президента. Він прийде, коли буде сценарій розв’язання проблеми. Свій він запропонував», – каже Мартиненко. Ксенія Ляпіна з «Нашої України» не вірить, що політична криза спричинить економічну. Вона вважає, що «просто багато хто хоче, щоб ця криза була». Ляпіна також переконана, що Віктор Ющенко буде у Верховній Раді. «Ми всі приречені на пошук компромісу», – каже вона, але не радить президентові йти у парламент, «поки здоровий глузд не повернувся в цю залу».

Представники провладних фракцій вважають, що вся проблема в «застарілому» парламентові, який обирали ще «за нормами, виробленими Кучмою», з фальсифікаціями. Він, мовляв, не відображає нинішнього волевиявлення народу. «Ці 250 людей – не Верховна Рада, Верховна Рада – це народ, який на виборах скаже своє слово, – вважає Лілія Григорович. –  Опозиція сама загнала себе в глухий кут  і не  знає, як звідти вийти. Президент не сварився з  парламентом, це парламент за час його відсутності в державі ухвалив низку неправових рішень».

Учора опівдні лідери фракцій ВР уповноважили Володимира Литвина провести переговори з Віктором Ющенком. Крім розірвання газової угоди й звільнення «газових» чиновників, є у парламентаріїв й нові вимоги: відмовитися від ультиматуму РНБО, звільнити урядовців – кандидатів у депутати тощо. «Не бачу логіки: якщо уряд – у відставці, то як можна відправити міністрів ще раз туди ж», – дивується Микола Мартиненко. Чим ще дужче дратує опозицію, окремі представники якої вже закликають навіть заблокувати крісло президента, якщо він усе ж завітає до ВР. «Я не хочу його тут бачити», – не втримався навіть Кравчук. Одне слово – піар… Леонід Макарович сам каже, що «все це буде тліти до виборів».