У киян відбирають «Знання»

Одного з найдавніших книжкових магазинів – «Знання», що на Хрещатику, досі не залишили у спокої, про що свідчить звернення до міського голови О.Омельченка про захист магазину від посягань товстосумів. Цього разу під відозвою підписалися лауреати Шевченківської премії В.Базилевський,  А.Дімаров, М.Жулинський, Ю.Мушкетик, М.Слабошпицький, В.Яворівський, лауреати премії імені Олекси Гірника П.Перебийніс, Л.Мацько, академік Л.Пиріг.

У зверненні йде мова про те, що на книгарню давно посягають деякі бізнесмени із контингенту так званих нових українців та й тих державних чиновників, які зазіхають на орендоване «Знанням» приміщення. Не важко уявити, що вони зроблять із ним, видерши з рук колективу книгарні. Це ми бачили на прикладі інших популярних книгарень від яких уже й сліду не лишилося, а їх у Києві було майже сотня. Українську книгу в столиці України безжально викинуто на задвірки. Із колишніх книгарень лишилися лічені одиниці.

«Ми звертаємося до вас із проханням захистити «Знання», узяти книгарню під свою особисту опіку, пишуть автори листа. Сам Бог велів зробити це саме вам, столичному голові, якому, сподіваємося, не байдужі питання духовності, освіченості й культури киян.

Просимо допомогти колективові «Знання» одержати дозвіл на приватизацію, в якому йому лукаво відмовляють Це стане гарантією подальшої роботи популярної книгарні на Хрещатику. Тоді вона таки справді тут буде. Інакше наш магазин повторить сумну  долю усіх тих книгарень, які вже давно лишилися тільки в спогадах – це «Поезія», «Книжковий світ», «Сторінка», «Зміна», «Ноти», «Мистецтво» та ін.

При цій же нагоді закликаємо українську владу всіх рівнів: не нищіть українське друковане слово!»