Народжувати дівчаток невигідно

В Індії та Китаї налічується майже 2,5 мільярда жителів. Однак могло бути принаймні на 100 мільйонів більше, якби не… упередження щодо народження дівчаток.

Так вважають канадські науковці, які опублікували результати своїх досліджень у журналі «Ланцет». Висновки зроблено на підставі опитування одного мільйона індійських родин. На думку дослідників, причиною такої тенденції став прогрес у медицині, а саме: можливість раннього визначення статі майбутньої дитини. Отож в індійських сім’ях, де вже є дівчата, воліють зробити аборт, якщо ембріон  має ознаки жіночої статі. Тим паче, що місцева релігія не має упереджень щодо переривання вагітності.

Мірило щастя родини в Індії – багато синів. Задля того, щоб мати якнайбільше хлопців, в індійських родинах десятиріччями підтримували високу народжуваність. Тепер, коли є змога знати наперед, хто має народитися, просто знищують небажаних дівчаток.

Хоча в країні, де кільканадцять років прем’єр-міністром була жінка – Індіра Ганді, мали б уже забути про ці нині упередження щодо народження доньок у родині. Однак традиції виявилися сильнішими.

А ось у сусідньому Китаї, де можна народжувати лише одну дитину, молоді сім’ї теж бажають мати хлопчика  тому, що саме він стане майбутнім годувальником їхніх сімей.

На відміну від інших країн світу, в Індії та Китаї спостерігається значна перевага чоловічої статі. На тисячу чоловіків припадає лише 933 жінки. А в молодших вікових категоріях перевага хлопців над дівчатами ще більша.

Однак це не завадить Індії в найближчі десятиріччя випередити Китай і стати найчисельнішою країною світу. За прогнозами демографів, це відбудеться приблизно в 2030-х роках. Нині китайців на 220 мільйонів більше, ніж жителів Індії. Припускають, що до середини ХХІ сторіччя в Індії житиме 1630 мільйонів осіб, а в Китаї – на 190 мільйонів менше.