«Київський акорд» Ігоря Завадського

У день свого народження, завтра, 20 січня, блискучий музикант-акордеоніст Ігор Завадський у Національному палаці «Україна» проведе благодійний концерт «Київський акорд». У програмі – класична й популярна музика.

Ігор пригадує щасливий збіг: «Так сталося, що 1991-й рік, коли Україна здобула незалежність, став визначальним і в моєму творчому житті. Саме 1991-го я закінчив консерваторію. Того року, 31 травня, у День нашого міста, відбувся і мій перший сольний концерт у Києві. Відтоді розпочалася моя самостійна діяльність».

Тож золотоверхий Київ дав йому стартовий акорд. І ще подробиця: тодішній завідувач відділу культури «Вечірнього Києва» Микола Цивірко, серед перших розгледівши в Ігореві майбутню зірку, опублікував розповідь про молодого акордеоніста.

Уже сьогодні заслужений артист України Ігор Завадський має солідний «багаж» від муз – аншлагові концерти в Україні та в дев’ятнадцяти країнах світу. Лауреат міжнародних конкурсів. Єдиний в Україні володар «Золотої ліри» (спеціального призу, здобутого ним на конкурсі в Італії за 100 балів із 100 можливих – це унікальний випадок в історії міжнародних конкурсів).

Записав п’ять компакт-дисків – «Мінор. Від Баха до П’яцолли», «Мінор-2», «Янгольські трелі», «Даніельф», «Фестиваль».

У людей старшого покоління узвичаїлася думка: на акордеоні, як і на баяні, грають популярну музику. Тож Завадський віддає данину цьому поколінню – чимало грає знайомих до щему мелодій.

А які перспективи акордеонної музики? Чи сприймає її сучасна молодь? Ігор Завадський розповів, як одного разу його прес-секретар Андрій Бригіда, досліджуючи музичні смаки слухачів, у Інтернеті натрапив на листування юнаків, які ділилися враженням: хто яку музику слухає. Поміж дисків із записами групи «Ленінград», «Заборонені барабанщики» один юнак радив іншому послухати і диск Ігоря Завадського «Мінор. Від Баха до П’яцолли», де зібрано власні перекладення Завадського класичних творів у сольному виконанні на кнопковому акордеоні.

«Тому одне з моїх завдань – творити альтернативу тій одноманітній, нав’язливій музиці, яка щодень «пропонується», ллється звідусіль на людей, – каже Ігор Завадський. – Треба давати можливість людям слухати різну музику, хай вибирають».

У репертуарі акордеоніста-віртуоза – 70 відсотків класичної музики, решта – твори іншого характеру, зокрема естрадні.

Мінорну музику краще слухати ввечері, вважає Ігор. Твори Й.С.Баха, А.Вівальді, Ф.Шопена – як бальзам на душу після суєти суєт дня. Мажорна музика несе оптимізм, з нею в доброму настрої входиш у новий день: «Турецький марш» В.А.Моцарта, «Лібертанго» А.П’яцолли (імпровізація Завадського), вальс Є.Доги з кінофільму «Мій ласкавий і ніжний звір»…

Акордеоніст уперше зробив унікальний запис: соло кнопкового акордеона в супроводі камерного оркестру в концертах композиторів А.Вівальді, Й.С.Баха. Дуже цікава програма Ігоря Завадського «Янгольські трелі», яка доносить слухачам торжество світла, любові. Тут – і трансформація сонати Тартіні «Трель диявола» – акордеоніст у своїй обробці цього твору змінив його ідейний зміст. Цей твір – відповідь музиканта силам зла. У боротьбі музичних образів янгольські трелі поступово зміцнюються, а диявольські – послаблюються, переходять у плач, каяття.

Ігор Завадський самотужки прокладав собі дорогу на велику сцену. Тож особлива його симпатія – до послідовників. Ось і кошти від продажу квитків на концерт, що відбудеться 20 січня, підуть на придбання акордеонів для обдарованої молоді.