На кір хворіють студенти, на туберкульоз – бідняки

За даними ВООЗ, епідеміологічна ситуація в усьому світі погіршується. Збудники інфекцій мають здатність змінювати властивості, стають стійкими до ліків та вакцин. Наприкінці минулого та на початку нинішнього року в Україні, за словами Головного державного санітарного лікаря України Сергія Бережного, фіксують групові захворювання на кір. Насамперед вірус вражає тих людей, організм яких не має імунітету до кору. Таких налічується загалом до п’яти відсотків.

– У Києві з початку року на кір захворіло понад 960 осіб, половина з них – молодь, студенти, – розповідає головний санітарний лікар столиці Ірина Козлова. – Найбільше в аграрному університеті – понад 20 осіб. Мешканців гуртожитків госпіталізовано. Для цього додатково відкрито ліжко-місця в одному з відділень «Соціотерапії». Лише у чотирьох хворих недуга мала тяжкий перебіг, інші переносять її в легкій формі.

За прогнозами медиків, на кір цього року можуть захворіти близько 10 тисяч українців.

Однак, за словами Ірини Козлової, медиків турбує несприятлива ситуація з туберкульозом, кількість хворих на який зростає по всій Україні. Найбільше інфікованих у Донецькій та Херсонській областях. Причини цього – низький соціальний рівень життя, скупчення місць позбавлення волі, де майже 40 відсотків людей уражені паличкою Коха. Лише в Києві переважає тенденція до зниження захворюваності. Приміром, 2005 року вперше захворіло 1027 людей, що на 6 відсотків менше, ніж 2004-го.

Загалом же на 2006 рік держава передбачає витратити на боротьбу з туберкульозом 150 млн. гривень. Цих грошей вистачить лише на закупівлю ліків. І, як зазначив Сергій Бережний, фактично на виконання програми потребується значно більше коштів – близько 2 мільярдів гривень.