Глава «Нафтогазу»: «Не замерзнете, обіцяю»

Аналогічні заяви наших політиків-обліковців глава «Нафтогазу» назвав «воплями-соплями» і антидержавними вигадками. «Я оперую документами і фактами, а вони свідомо й безсоромно дезінформують суспільство», – зазначив.

– Ці умови, які ми вибороли, – найкращі з можливих. Яка ще країна купує по 95 і зберігає свою газотранспортну систему? – питає Івченко й прогнозує, що пільгова ціна 45 доларів для Білорусі – не надовго. У понеділок, мовляв, Молдова теж продала свою трубу, аби виторгувати пільгову ціну – 110 доларів.

«Звісно, був варіант не йти на компроміс, наполягати на старих угодах, у нас була сильна правова позиція. Але з 1 січня Росія не зважала на угоди, понизила тиск. На завтра передають понад 20 градусів морозу, ми не втримали б ситуації. Що сказала б опозиція? Заморозили Україну! Розбалансували нашу і європейську систему!.. – пояснює Івченко. – У Стокгольмі судилися б роками, а тим часом ніхто в Україні вже не згадував би про старі угоди. Насправді ж Україна ніколи не мала ціни 50 доларів. Це був сир у мишоловці, за це ми віддавали заводи й пароплави. Понад 11 мільярдів доларів втратили за ці роки через низьку транзитну ставку. Додайте до цього ціну в 50 доларів і реально виходить – понад сто доларів». Нинішнього ж року на новій ставці транспортування газу, за підрахунками «Нафтогазу», Україна заробить 2,5 мільярда доларів. За ці гроші, сказав Івченко, можна закупити газу ще й з профіцитом.

Івченко порадив тим, хто твердить, що «Нафтогаз» як державна структура не має права створювати СП, проконсультуватись у правників. Це акціонерне товариство як господарюючий суб’єкт уже є засновником кількох СП з іншими країнами. До «РосУкрЕнерго» Україна справді не має стосунку. 50 відсотками акції цього зареєстрованого у Швейцарії оператора володіє дочірній «Газпрому» «Газпромбанк», а другу половину акцій контролює австрійський «Райфайзенбанк». «Нафтогаз» письмово просив австрійців продати свої акції Україні. Усно вони погодились, а офіційної відповіді не дають.

Загалом плани «Нафтогазу» оптимістичні. Торік на Полтавщині збудовано сучасний завод із виробництва скрапленого газу (той, що у балонах для дачників), продукції якого вистачить і собі, і на експорт. За програмою глобальної диверсифікації за три роки планується збудувати під Одесою термінал на 20 мільярдів кубів скрапленого природного газу. Морем газ надходитиме з Єгипту, Лівії й інших країн. Замовник й інвестор – «Нафтогаз». П’ятирічна програма енергозбереження може вже через три роки дати результат повністю бездефіцитного балансу газу в Україні.

Ціну на газ для внутрішніх споживачів визначає Національна комісія з регулювання енергетики. Але «Нафтогаз» їй не радить установлювати дешеві ціни. «Щодо промисловості: ми ніколи не змусимо підприємства до енергозбереження, якщо буде такий дешевий газ, – переконаний Івченко. – Я готовий сам виходити до народу і пояснювати, що людям ми дешевою ціною не допомагаємо, а допомагаємо багатим. Треба думати, як економити».

Івченко не боїться проекту постанови про звільнення його з посади, яку зареєструвала у ВР опозиція: «Я спокійний, бо звик вже, що мене постійно знімають. Якщо знайдеться людина, яка компетентно доведе, що я нашкодив Україні, щось не так зробив, то я сам піду. А на коліна нас не поставить ніхто».