Цілюща вода

До освяченої води християни з давніх часів мали велике благоговіння. На спомин про Хрещення Ісуса Христа у водах Йордані Православна Церква  звершує в надвечір’я напередодні і в день самого свята велике освячення води. Цього дня вода в усіх річках, озерах, криницях та інших водоймах стає благодатною.

Святкове водосвяття було започатковане  ще в  IV столітті  Єрусалимською Церквою.   Святитель Іоан Золотоустий говорив: «Христос хрестився і освятив єство водне, і тому  в свято Хрещення  всі,  почерпнувши води опівночі, приносять її додому і зберігають  увесь рік. І так вода не псується від своєї давності, але набрана на цілий рік, а то і два, і три залишається  свіжою і незіпсованою і після такого часу не поступається  перед водою, яка тільки що набрана із джерела».

В Україні теж з давніх-давен  православні віруючі  йшли на Йордань до свого місцевого ставка чи озера, вирізали  хреста з льоду  і поливали його буряковим квасом, черпали  Богоявленську воду, несли додому і накреслювали нею святі хрести на дверях, вікнах, щоб відігнати дух злоби. А деякі, незважаючи на морози, для оздоровлення занурювались у воду.

Святом Богоявлення закінчувались  різдвяні святки.

У четвер кияни та гості столиці матимуть змогу взяти участь у святкуванні Водохреща, яке традиційно розпочнеться у Гідропарку об  11 годині ранку біля каплиці Хрещення Господнього.– У Дніпрі воду освятять  вже вчотирнадцяте за час незалежності України, – зазначив   директор ДКП «Плесо» Микола Щепець. – Біля каплиці стоятимуть  дві цистерни з краниками ємністю 19 тисяч літрів, які заздалегідь придбав «Київводоканал». Вода в цистернах справді цілюща, бо її набрано з артезіанської свердловини юрського періоду та освячено. Кожний зможе набрати і понести додому трохи освяченої води. До речі, цю воду рекомендують вживати і лікарі. Людей порадують ще й виступи різних фольклорних ансамблів, а завершиться свято купанням моржів у Дніпрі.

Службу Божу  відслужить патріарх Київський і всієї Руси- України Філарет. Пообіцяли завітати на свято  Президент України Віктор Ющенко та міський голова Олександр Омельченко.