Не покажеш паспорт–поб’ють!

«Студентське братство» завдяки роздутому російськими ЗМІ скандалу навколо кримських маяків стало, либонь, чи не найвідомішою в Росії українською молодіжною організацією. Звісно, ставлення до наших студентів у репортажах було не найкращим: їх постійно звинувачували (та й зараз звинувачують) у спробах «незаконно» відібрати в російського флоту його споруди. Хоча насправді молодь просто проводила моніторинг об’єктів, які перебувають під контролем росіян.

Результати цього дослідження виявилися невтішними для північних сусідів: порушень безліч. І нині Україна має право навіть денонсувати угоду про базування Чорноморського флоту Російської Федерації. Адже законодавство передбачає можливість розірвання такого договору, якщо іноземні війська створюють загрозу державним інтересам, порушують пункти угоди та втручаються у внутрішні українські справи. На думку активістів «Студентського братства», факти трьох видів цих порушень є очевидними.

Проте громадська організація не наполягає на денонсації угоди. Її лідер Олег Яценко зауважив, що Україна матиме значний зиск, якщо «старші брати» неухильно дотримуватимуться всіх домовленостей. Тож потрібно переглянути всі пункти договору. І, передусім, оформити нарешті оренду на 14 тисяч гектарів землі, яку займає російський флот. Бо навіть його штаб не підписав договір про оренду будівлі, де він перебуває. У такому разі Україна зможе отримувати щорічно кілька мільярдів доларів, а не 97 мільйонів, як нині.

За українським законодавством, навігаційне обладнання не може перебувати під контролем іншої держави. Тому справедливе повернення Україні Ялтинського маяка – лише перший крок. Таких об’єктів у Криму ще чимало. З-поміж них і відомий вже маяк на мисі Сарич, і навігаційна станція «Марс-75» у Генічеську Херсонської області. Щодо останньої, то взагалі не зрозуміло, що там роблять російські військовослужбовці. Споруда ж розташована не в Криму. Утім, Олег Яценко з однодумцями стикнувся там із російським спецназом. Активісти «Студентського братства» також привезли із Генічеська цікавий «трофей» – табличку з паркану станції, де написано, що ця територія є власністю російського міністерства оборони.

Місцева влада на Херсонщині удає, що проблеми немає. Прокурор Генічеського району не побажав розглядати скаргу студентів, а міліція навіть намагалася затримати їх та перешкоджала журналістові, який здійснював відеозйомку.

У криму ж влада хоче повернути маяки. Та її дії ігнорують «бравые русские моряки». Як відомо, суд давно постановив передати навігаційні об’єкти нашій державі, але судові виконавці не можуть реалізувати це рішення через перешкоди з боку російських військових. Севастополем і надалі ходять російські військові патрулі, які перевіряють документи й обшукують усіх, хто їм видасться підозрілим. Не покажеш паспорт – поб’ють. Саме так і трапилося із активістом «Студентського братства» Олексієм Шубіним.

Таких порушень ще дуже й дуже багато. Якщо прокуратура поки що мовчить, то Міністерство закордонних справ пішло назустріч студентській організації. Її члени не лише отримали листа від першого заступника міністра Антона Бутейка, а й реальну підтримку. Крім того, севастопольські міліціонери, які ще влітку чинили опір «Студентському братству» та його акціям, нині покарані – поплатилися своїми посадами. Після моніторингу громадська організація продовжує боротьбу. Уже готові звернення до президента, прем’єр-міністра та міністра внутрішніх справ. Студенти сподіваються, що перші особи держави втрутяться й допоможуть вирішити всі питання.