Хто їстиме «транзитне» м’ясо?

Нещодавно Росія заборонила імпорт продукції тваринництва, що надходить до неї транзитом через Україну. Причина – масові випадки невизначеності походження такого товару.

У грудні минулого року біля стін Верховної Ради тваринники розпочали безстрокову Всеукраїнську акцію протесту «Без селянина немає держави, без фермера – майбутнього». Вони наполягали, аби держава підтримала вітчизняного товаровиробника і навела лад на кордонах, через які до нас суне сила-силенна контрабандного м’яса, до того ж не завжди найкращої якості. А це – загроза національній безпеці. До них начебто й прислухалися – в держбюджеті на нинішній рік для підтримки АПК виділили 2 мільярди гривень. Але українські тваринники і досі потерпають від «бізнесменів», які намагаються наповнити вітчизняний ринок іноземним товаром, передусім, дешевою свининою.

– Нині на нашому ринку дефіцит м’яса 380-400 тисяч тонн, – зазначив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, народний депутат Іван Томич. – Ніхто не сумнівається в тому, що цю нішу займе імпорт, зокрема й нелегальний.

Якщо Росія відмовляється від «транзитного» м’яса, то де воно в такому разі має дітися? Певна річ, осяде на наших ринках. А це ще більше вдарить по селянських та фермерських господарствах. Якщо восени закупівельна ціна на свинину знизилася до 8-8,50 грн. за кілограм, то, за прогнозом Івана Томича, найближчим часом вона може зменшитися ще на гривню, а то й півтори. І це тоді, коли собівартість по галузі становить 5,5 – 5,7 грн. за кілограм.

За дев’ять місяців минулого року як давальницьку сировину в Україну було ввезено 47,1 тисячі тонн м’яса, при цьому не сплачено податків на суму 605,6 млн. гривень. За цей же період вивезено готової продукції, виготовленої з давальницької сировини 16,7 тис. тонн. Таким чином в Україні залишилося 30,4 тис. тонн ввезеного м’яса. Ця цифра в десять разів перевищує обсяги (3 тис. тонн) товару, вилученого із незаконного обігу митними органами України. Лише до Молдови транзитом через нашу територію було доставлено 96 тисяч тонн м’ясопродуктів. Для порівняння – загальний імпорт в Україну становив 238 тисяч тонн.

Іван Томич побоюється, що Україна може перетворитися на смітник низькоякісної контрабандної продукції м’ясної промисловості. Як приклад. Тільки на Одеській митниці затримано понад півтори тисячі тонн свинини, на  яку немає документів про якість, а терміни вживання прострочені.

Асоціація фермерів та приватних землевласників України висуває низку вимог до Кабінету Міністрів, зокрема: створити на митних переходах громадські пости за участю асоціації та АПК; створити державний продовольчий резерв м’яса, провести антидемпінгове розслідування випадку завезення до нас живих свиней; вилучити м’ясо та продукти з нього із переліку товарів щодо яких застосовується спеціальний режим оподаткування на підставі угод про вільну торгівлю із сусідніми державами.