У парку «Кіото» хай будуть дерева, а не бетонно-скляна споруда

Днями цегляні мури Шевченківського районного суду витримали потужний пікетувальний запал киян. Жителі столиці відгукнулися на заклик голови правління міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуарда Багірова.

– Наша акція – не політична, – каже пан Багіров. – Сюди прийшли, аби відстояти громадянське право жити в екологічно чистому місті.

Ще кілька десятків років тому Київ вважався найзеленішим градом у Старому світі. Нині ж ситуація різко змінилася. На жаль, на гірше. За свідченнями учених-екологів, сьогодні наша столиця посідає дев’яте місце за кількістю зелених насаджень на одного її мешканця.

– І це – не межа. Фактично з кожним днем екологія в нашому древньому граді погіршується, – бідкається правозахисник-міжнародник. – Безперечно, будівництво житла – це добре. Одначе під таким приводом безжалісно знищуються парки, сквери. І ось тепер у бетон і скло намагаються одягнути парк «Кіото». На земельній ділянці площею 2,3 гектара (у парковій зоні) будується багатофункціональний торговельний центр із багатоповерховим паркінгом.

За словами Едуарда Багірова, землю під будівництво відведено без погодження Державної служби екології. Прокуратура Києва опротестувала доцільність зведення в парковій зоні чергового бетонно-скляного монстра. Одначе Київрада жодним чином не відреагувала на цілком правомірну позицію прокуратури. Службовці останньої змушені були звернутися з позовом до суду.

– Ми прийшли під стіни будівлі, аби підтримати рішучий курс прокуратури Києва в боротьбі проти порушників законів, – заявив Олег Юзьков, один із пікетувальників. – Водночас нагадуємо суддям Шевченківського районного суду про неприпустимість ухвалення рішень під тиском посадових осіб органів виконавчої та законодавчої влади. Урешті-решт у Київраді мають перейматися не лише будівництвом, а й екологічними проблемами.