«Жовто-блакитний» десант у Турині: 53 спортсмени і 30 членів обслуговуючого персоналу

Виконком Національного Олімпійського Комітету України визначився з вітчизняною командою, яка виступить на Білій Олімпіаді в італійському Турині вже наступного місяця. До складу нашої представницької дружини увійшли п’ятдесят три спортсмени, котрі візьмуть участь у десяти видах олімпійської програми. Найтитулованішою в українській делегації вважається біатлоністка Олена Петрова, віце-чемпіонка Зимових Ігор 1998 року.

Українські спортсмени масово представлені в трьох олімпійських дисциплінах: у змаганнях біатлоністів, лижників і фігуристів будуть задіяні тридцять троє з них, або більш як половина всієї команди. Ще шістнадцять атлетів заявлені на участь у турнірах акробатів, саночників і гірськолижників. А от у двоборстві, стрибках із трампліна, ковзанярстві та шорт-треку наше представництво буде мінімальним. Як повідомили кореспондентові «Вечірки» в Національному Олімпійському Комітеті, формували делегацію на спортивних засадах, але з обов’язковим урахуванням реальної перспективи. Разом із олімпійцями вирушать до Турина й тридцять членів обслуговуючого персоналу – тренери, медики, масажисти та техніки.

На що розраховувати в італійських баталіях, сказати важко. Звичайно, ми не належимо до гурту провідних «зимових» держав у великому спорті. Це засвідчують і результати виступів національної команди на попередніх Білих Олімпіадах: лише три медалі різного ґатунку, в тому числі й одна – найвищої проби (Оксана Баюл виграла турнір фігуристок у норвезькому Ліллегаммері 1994 року). Минулого циклу, увінчаного Зимовими Іграми в американському Солт-Лейк-Сіті 2002 року, «жовто-блакитні» взагалі не зійшли на п’єдестал пошани. І все-таки честолюбні надії ми плекаємо й цього разу, маючи на увазі зовсім не примарні медальні перспективи біатлоністів і майстрів фігурного катання. Звичайно, спроможні на приємний сюрприз акробати на лижах і саночниці, за дуже сприятливих обставин – можливо, й лижники. Однак найреальніший претендент один – танцювальний дует Олена Грушина і Руслан Гончаров:  якщо ці беззаперечно талановиті фігуристи таки залишаться без олімпійської відзнаки, то це стане великою несправедливістю.

Окрім основних лідерів, особливо помітними в українській делегації будуть лижники Валентина Шевченко та Роман Лейб’юк, біатлоністи Олена Петрова і Андрій Дериземля, фігуристка Олена Ляшенко, майстри зимової акробатики Тетяна Козаченко та Станіслав Кравчук, а також санниці Лідія Лудан і Наталя Якушенко. Вони неодноразово брали участь в олімпійських стартах і вже пробивалися до чільних десятків у своїх дисциплінах. Остаточний склад української делегації буде затверджений на зборах Генеральної асамблеї НОК України 19 січня.