Чи буде в Києві супер-ковзанка?

Здавен однією з найулюбленіших міських зимових розваг було катання на ковзанах. Однак, аби нині прокататися з вітерцем на льодовій площадці, слід набратися терпіння і постояти у черзі, бо в столиці охочих порозважатися в такий спосіб чимало. Зменшити черги й відчути нову якість відпочинку запропонувала провідна австрійська компанія – один із світових лідерів індустрії льодових розваг.

Першим містом, де стартував українсько-австрійський проект «Зимові розваги у твоєму місті» стали Чернівці. Нині там, на площі Філармонії, яку вкрили штучним льодом, відпочивають представники усіх поколінь. «А нещодавно на ковзани стала 70-річна пані, котра так захопилася катанням, що провела на ковзанці увесь день!» – розповів торговий радник посольства Австрії в Україні пан Крістіан Гессель.

Такий же льодовий майданчик, навіть більший (у Чернівцях його площа 450 квадратних метрів), австрійці пропонують зробити й у Києві. Однак проблема не стільки у фінансах, скільки у місці розташування. Пан Гессель розповів, що столичному голові було надіслано пропозицію розмістити ковзанку на Михайлівській площі. Австрійцям запропонували інший варіант – Спортивну площу. Але цей варіант їх не влаштував: місце не годиться для відпочинку, бо там цілодобово ведеться будівництво. Тож переговори у столиці тривають.

«Дуже сподіваємося, що це питання невдовзі вирішиться і, не виключено, що кияни стануть на ковзани ще цього сезону, – зауважив пан Гессель. – Час ще є, бо новітня австрійська технологія дає змогу зберігати належну поверхню ковзанки і при температурі до +13С».

Загалом же таке задоволення коштує 250 тис. євро. Але, враховуючи, що ця справа доволі прибуткова, охочих вкласти свої кошти довго шукати не доведеться. До того ж, за словами австрійців, на монтаж ковзанки, яка «споживає» дуже мало енергії, потрібно лишень 2-3 дні. Ціна на розвагу залежатиме, в основному, від інвесторів і матиме диференційований характер: хочеш покататися, коли на льоду яблуку ніде впасти, заплатиш менше, а хочеш коли вільно – плати більше. Поблизу ковзанки передбачено й мережу закладів харчування та пункти продажу промтоварів.

ДО РЕЧІ

Такий відпочинок популярний у Європі. На відкритих ковзанках центральних площ Відня, Лондона, Парижа, Москви збирається дуже багато людей. Організатори проекту планують з листопада цього року потішити такою розвагою й жителів Донецька, Дніпропетровська, Одеси, Львова, Рівного тощо. Якщо не пощастить покататися на ковзанці в Києві цього сезону, то наступного – точно вдасться, – запевняють австрійці.