Посольський тост за Україну

Перед старим Новим роком працівники Міністерства закордонних справ та Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв КМДА вирішили не лише повторно наповнити келихи шампанським зарубіжним послам, але й продемонструвати історичні документи, присвячені історії української дипломатії початку ХХ століття.

Окрім новорічних поздоровлень та тостів, віп-персони, серед яких було й чимало вітчизняних міністрів, з уст свого колеги Бориса Тарасюка почули ще й звіт про підсумки роботи першого року помаранчевого уряду. Борис Тарасюк заявив, що Україна з честю розв’язала газову проблему. За його словами, українці не тільки довели здатність захищати свої національні інтереси, забезпечити теплом будинки співвітчизників, але і власними засобами здійснили транзит газу в країни Європи, зігріли сусідню Молдову.

На думку міністра, цим самим Україна підтвердила, що є надійним партнером з’єднаної Європи і контрибутором в її енергетичну безпеку, на додаток до військово-політичної. «Це є прикладом справжнього партнерства – серйозного і відповідального. Воно залишатиметься і надалі стосовно всіх без винятку наших зарубіжних партнерів», – наголосив міністр.

Борис Тарасюк також зауважив, що українське суспільство в ті непрості дні не проявило ознак нетерпимості. За його словами, українські ЗМІ продемонстрували імунітет до розпалювання ксенофобії і ненависті. Дипломат вважає, що розуміння громадянами необхідності цивілізовано і зважено вирішити питання було очевидним.

Посол Аргентини Мігель Кунео від імені усього дипломатичного корпусу відзначив, що українці впродовж минулого року знову, як і за часів Помаранчевої революції, продемонстрували свою політичну зрілість і високу культуру. А також пообіцяв, що світ і далі підтримуватиме демократичні кроки України, як і за часів революції.