Як позбутися диктату зверху

Свій перший з’їзд щойно зареєстроване Мін’юстом Всеукраїнське об’єднання депутатів місцевих рад проведе 11 лютого у Запоріжжі. Так вирішили члени Національної ради об’єднання. Вони також обговорили низку питань, що стосуються діяльності місцевих рад в умовах пропорційних виборів й конституційної реформи, затвердили положення про Центр правового захисту місцевого самоврядування тощо.

Депутатів сільських, міських, районних і обласних рад передусім хвилює доля законопроекту №3207-1, який передбачає конституційне реформування місцевого самоврядування. Адже Верховна Рада проголосувала за нього у другому читанні і, щоб ухвалити закон у цілому, проект мають ще дослідити судді Конституційного Суду. Останнього, як відомо, не сформовано, а парламентарії вже переймаються здебільшого виборчими клопотами. Політреформа зупинилася на півдорозі, а час іде. За висновками юристів, щоб виконати усі вимоги законопроекту 3207-1, потрібно два-три роки.

Друга проблема – нова виборча система. Вона має чимало правових протиріч, технологічних складностей, але не має підтримки переважної більшості громадян. «Я дотримуюся тієї думки, що пропорційні вибори значно нашкодять нашій державі. Перших їхніх плодів ми вже скуштували, – каже лідер об’єднання Володимир Яловий. – Як будуть розвиватись події надалі – побачимо, але ситуація тривожна. У цих умовах органи місцевого самоврядування, як влада максимально близька до людей, мають зберегти стабільність у суспільстві. Ми покликані забезпечити нормальну життєдіяльність територіальних громад. Це головне, над чим нам треба працювати. А для цього потрібна консолідація місцевого самоврядування, що й має на меті з’їзд об’єднання».

На думку Ялового, після виборів до місцевих рад депутати мають сформувати виконавчі комітети цих рад, аби реально здійснювати децентралізацію влади. Володимир Борисович прогнозує, що 2006 рік буде роком боротьби за дієвість місцевого самоврядування. Об’єднання має намір наполягати на ухваленні низки муніципальних законів, а також виборюватиме собі право законодавчої ініціативи, як це є в багатьох демократичних країнах. «Нам треба створювати гілку народовладдя паралельно з державним управлінням. Тоді в державі буде і демократія, і економіка, а добробут людей поліпшуватиметься динамічніше, – переконаний Яловий. – Великою проблемою є формування місцевих бюджетів, бо те, як це робилося до сьогодні, не може називатися самоврядуванням. Це диктат зверху».

Голова Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад перелічив ще багато проблем, які можна вирішити лише шляхом децентралізації державного управління. Якщо місцеве самоврядування буде повноправною владою, то й урядові кризи не відчуватимуться у суспільстві так гостро, як нині, переконаний Володимир Яловий.

Щойно створений Центр правового захисту місцевого самоврядування надаватиме юридичну допомогу органам самоврядування та захищатиме їхні інтереси в судах та установах державної влади. «Ми маємо багато прикладів у регіонах, коли представників органів місцевого самоврядування безпідставно переслідували. Взяти хоча б приклад з «київським мільярдом». Якщо вже столиця змушена була відстоювати свої права у судах та на мітингах, то що казати про села і селища. Ми допомагатимемо їм», – пообіцяв Володимир Яловий. Центр захищатиме депутатів, голів сіл і міст безоплатно й незалежно від їхньої партійності.