Король і його свита

Шаховий марафон у двох вимірах

Завтра в нідерландському Вейк-ан-Зеє стартує перший в цьому році шаховий супертурнір за участю володаря світової корони. А ще кількома днями раніше стали відомі дуети суперників у першому раунді претендентського циклу. Саме ці події й опинилися в центрі уваги шахового люду.

Виклик Топалову

Міжнародна шахова федерація таки дотримала слова, завчасно повідомивши про склад учасників претендентських перегонів і про структуру світового чемпіонату. Доводиться констатувати неприємний, але прогнозований факт: українського лідера Василя Іванчука серед тих, хто бажає кинути виклик чинному чемпіонові Веселину Топалову, немає. Сподівання на те, що провал Іванчука на відборі в Ханти-Мансийську поталанить компенсувати високою рейтинговою позицією нашого співвітчизника, не виправдалися: до гурту вибраних долучився не шаховий геній з України, а перспективний російський гросмейстер Малахов. Звичайно, прикро, проте принаймні формально ФІДЕ регламенту не порушила: пріоритетним чинником у формуванні претендентської команди все-таки був підсумок відбіркового турніру. Росія, як і личить офіційно найсильнішій шаховій державі сучасності, представлена в претендентському циклі найширше: четверо шахістів – у стартовому колі, ще двоє – безпосередньо в фіналі. Один з авторитетних і честолюбних росіян – Сергій Рублевський – став опонентом єдиного українця, Руслана Пономарьова, що продовжує боротьбу за чемпіонський титул. А загалом у перших протистояннях братимуть участь шістнадцять гросмейстерів, у тому числі й угорка Юдіт Полгар, яка змагалася в аргентинському чемпіонському марафоні минулої осені, коли й відбулася коронація болгарина Топалова. Отже, конкуруючі пари першого раунду: Аронян (Вірменія) – Карлсен (Норвегія), Леко (Угорщина) – Гуревич (Туреччина), Пономарьов (Україна) – Рублевський (Росія), Гельфанд (Ізраїль) – Касимджанов (Узбекистан), Бакро (Франція) – Камський (США), Грищук (Росія) – Малахов (Росія), Ю.Полгар (Угорщина) – Бареєв (Росія), Широв (Іспанія) – Адамс (Англія). Восьмеро переможців претендентських матчів, які складатимуться з шести класичних партій, уже пізніше за схожою схемою розіграють чотири перепустки до чемпіонського суперфіналу, в якому заздалегідь забронювали місця Топалов, індієць Ананд, а також росіяни Свидлер і Морозевич. Ясність структурна беззаперечна. Проте решта – в звичному для Кирсана Ілюмжинова, президента ФІДЕ, тумані: ні дати та місце проведення претендентських матчів, ні назви та прізвища організаторів, як і можливий призовий фонд, і досі нікому невідомі.

Шанс для Іванчука

Зате буквально за п’ять днів до початку супертурніру в Нідерландах остаточно з’ясувався повний склад учасників змагань, які символізують старт щорічних шахових перегонів. Місце росіянина Крамника, який відмовився від участі, пославшись на хворобу, зайняв азербайджанець Мамедьяров, єдиний в історії дворазовий чемпіон світу серед молоді. Росіяни спробували оскаржити рішення оргкомітету, назвавши можливою заміною Крамника будь-кого з іменитого тріо в складі Бареєва, Грищука та Свидлера, проте турнір у Вейк-ан-Зеє справа приватна і добір учасників провадиться там не лише за спортивним або територіальним принципом. Україна, звісно, не сперечалася взагалі, хоча Пономарьова до Нідерландів також не запросили. Натомість зіграють там Іванчук і кримський юніор Сергій Карякін, яким опікується висококваліфікована менеджерсько-продюсерська команда. Повний список учасників «Вейк-ан-Зеє-2006» має такий вигляд (за рейтингом): Топалов (Болгарія), Ананд (Індія), Аронян (Вірменія), Леко (Угорщина), Іванчук (Україна), Гельфанд (Ізраїль), Бакро (Франція), Мамедьяров (Азербайджан), Адамс (Англія), Соколов (Нідерланди), Камський (США), Тив’яков (Нідерланди), Карякін (Україна), ван Велі (Нідерланди). Дев’ять гросмейстерів з чотирнадцяти володіють індивідуальним рейтингом, який перевищує 2700 пунктів (у чемпіона світу – навіть 2801!). Іванчук з 2729 пунктами в активі «посіяний» на супертурнірі під п’ятим номером. Чим особливо цікавий цей апріорі престижний змагальний цикл? Безумовно, першим після світової коронації «виходом на люди» Топалова. Проте не менший інтерес викликає й участь в перегонах найвищої складності Василя Іванчука. Львівський гросмейстер бувально щойно в блискучому стилі завоював головний приз на Меморіалі Пауля Кереса в Естонії і, за свідченням очевидців, продемонстрував там ігрову готовність номер один. Іванчук оступається в офіційних турнірах, можливо, частіше, ніж будь-хто з гросмейстерів його рівня. Та навіть найконфузніші поразки не позначаються на іміджі цього шахового генія. Виступ у Вейк-ан-Зеє може стати для українця доленосним: спортивний світ не полишає надії таки побачити Іванчука в претендентському циклі…