За ґратами малюють і вишивають

У київській арт-галереї «РА» відбулася виставка творчих робіт юних українців. Визначено десятьох переможців. Одначе жоден із лауреатів цінних призів і подарунків не отримав. Через особливу зайнятість. Підлітки відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Нагороди їм передадуть керівники колоній.

– У структурі Державної кримінальної виконавчої служби України функціонує 11 спеціальних виховних установ, – каже начальник відділу організації діяльності виховних колоній Державного департаменту України з питань виконання покарань Олег Янчук. – За ґратами перебуває 2800 осіб. Із них 150 дівчат, решта – хлопці. Разом із Соціалістичним конгресом молоді за підтримки Міністерства у справах молоді та спорту реалізуємо спеціальну програму. Її спрямовано на соціальну реабілітацію підлітків, котрі відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Один із таких напрямів – розвиток у наших підопічних соціально корисних і позитивних якостей. У цьому випадку – через творчість.

У вітчизняних виховних колоніях перебуває 64 відсотки підлітків, котрі мають не одну судимість. Безперечно, там є діти і з респектабельних сімей. Але кількість із неблагополучних вражає – 70 відсотків. Аби вчорашніх злочинців навернути до доброго й красивого, у системі активно практикується таке поняття, як позакласна робота. У вільні від навчання та роботи години підлітки розвивають таланти в спортивних, художньо-прикладних, драматичних, хореографічних гуртках.

Дебютна виставка, на якій було представлено живопис, графіку, натюрморт, вишивку, – яскраве тому підтвердження. Найталановитіші юнаки навчаються в Кременчуцькій колонії. Перші два місця комісія присудила тамтешнім вихованцям – 18-річним Дмитру Черткову за вишивку «Рідні місця» та Миколі Денисюку за малюнок «Трилогія». Третій приз дістався Олександру Синов’яту із Самбірської установи. Хлопець також доволі майстерно вишив картину.

– Я уважно переглянув представлену вісімдесят одну роботу і залишився цілком задоволеним, – сказав знаний український художник Володимир Слєпченко. – За ґратами чимало юних талантів. Треба з ними лише професіонально працювати. Водночас варто звернути увагу на два малюнки 18-річного Станіслава Малинюка з Ковельської виховної установи та роботу Валентина Чепеля. Якщо вже хлопцям не присудили призового місця, то відзначити їхню майстерність обов’язково треба.