«Пора» і ПРП закликають до коаліції

Відставка уряду Юрія Єханурова зчинила багато шуму й спонукала чимало політичних сил до заяв. Приміром, Громадянський блок «Пора – ПРП», засудивши рішення Верховної Ради, виступив із закликом негайно створити демократичну коаліцію, яка б сформувала більшість та уряд після виборів.

У своїй заяві члени блоку назвали рішення парламенту безвідповідальним. Причиною його стали майбутні вибори й аж ніяк не турбота про державні інтереси. Відставка Кабінету міністрів – продовження антидержавної лінії так само, як і провал законів щодо вступу в СОТ, збільшення зарплати й пенсії депутатам, блокування діяльності Конституційного Суду, а також закон про недоторканність депутатів місцевих рад.

Член політради «Пори» Маркіян Лубківський зауважив, що ці кроки свідчать про те, що нинішній склад Верховної Ради не має морального права на існування, бо діє в стилі старої влади. Чимало депутатів відстоюють свої особисті чи партійні інтереси.

Парламент неадекватно зреагував на газову кризу й підвищення цін на блакитне паливо. Рішення було занадто жорстким. У крайньому випадку можна було обійтися звільненням голови НАК «Нафтогаз» та міністрів, що відповідають за цей сектор економіки. Лідер партії «Пора» Владислав Каськів стверджує, що недавні події – це завершення протистояння «помаранчевих» і «синіх» сил. Адже бажання відставки Кабінету міністрів об’єднало БЮТ та Партію регіонів.

Водночас рішення Верховної Ради є певною мірою безглуздим. Бо всі міністри продовжують працювати, можливо, тільки у назвах їхніх посад додасться абревіатура «в.о.». Щоправда, таким чином уряд може функціонувати лише шістдесят днів, тобто до 12 березня. А що ж буде далі? Депутати зараз не в змозі сформувати новий уряд. Результат – чергова політична криза. Це знову ж таки свідчить про безвідповідальність парламенту.

Аби уникнути таких ситуацій у майбутньому, Громадянський блок «Пора – ПРП» наполягає на підписанні коаліційної угоди вже найближчими днями.