Місцеві депутати показали приклад

«В Україні поглиблюється криза влади, яка набула системного характеру», – перше речення проекту заяви Національної ради Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад (ВОДМР) її члени залишили без змін. Хоч у зібранні взяли участь представники різних політичних сил. Зокрема й тих, чиї колеги з парламенту голосували за відставку уряду.

Учора члени нацради ВОДМР обговорили ситуацію в державі після політично-скандального рішення Верховної Ради. Розмаїття пропозицій до проекту заяви було настільки колоритне, що здавалося – її не буде ухвалено. Адже ВОДМР об’єднує депутатів, які представляють навіть більше партій, ніж Верховна Рада має фракцій. Тому зібрання нацради ВОДМР перетворилося на бурхливу дискусію, яка засвідчила, що не всі партійні депутати місцевих рад беззастережно аплодують  своїм однопартійцям з парламенту. Кожне слово у проекті заяви, приміром, була готова підтримати секретар однієї  з міськрад – член «Батьківщини». Однак зрештою депутати місцевих рад з різних регіонів і від різних партій зійшлися на спільній позиції. За великим рахунком – показуючи приклад  парламентаріям. Вони ретельно прибрали всі однобокі оцінки з проекту заяви, а залишили тільки конкретні пропозиції розв’язання кризи.

Члени нацради ВОДМР вважають, що пошук компромісу між гілками української влади не може обійтися без врахування думок представників органів місцевого самоврядування. «Зрештою, треба провести за участі представників місцевого самоврядування та усіх гілок влади національний круглий стіл, до якого вдавалися еліти багатьох країн під час політичних криз у їхніх державах. Дискусія за таким «політичним столом» може бути не менш результативною, ніж так звані «мозкові атаки» науковців», – переконаний лідер ВОДМР Володимир Яловий. Та головне  завдання, як  сказано у компромісній заяві ВОДМР, – якнайшвидше  порозуміння між гілками влади. «Нині, як ніколи, для всіх громадян України необхідно зберегти стабільність у державі, де по-справжньому відповідальна влада,  де є впевненість у завтрашньому дні», – так закінчується заява, за яку проголосували усі члени нацради ВОДМР. І опозиціонери, й представники провладних партій. Муніципали показали приклад – вони домовилися.