Відпочили, і шкодуємо про це

Прийшовши 10 січня на свої робочі місця, ми відчули, що новорічно-різдвяні канікули, яким ми так раділи напередодні свят, виявилися доволі обтяжливими.

Мабуть, із цим погодяться не всі. Для когось ці дні залишаться приємною згадкою про піщані пляжі Мальорки, для інших – про хвилини, проведені на протертому від часу дивані. Втім, і ті, й інші наслідки десятиденного відпочинку відчують на своєму сімейному бюджеті. Ті ж, хто передбачив таке, відпочивали лише 1 та 7 січня. Так, на думку більшості директорів столичних приватних компаній, новорічно-різдвяні канікули не дуже відповідають економічному інтересові. Тож довелося на святкові дні запровадити вільний графік.

За словами Олексія Маренського, директора приватної поліграфічної фірми, пристойна зарплата примушує його працівників працювати за західним зразком. За яким, між іншим, працюють у більшості країн світу, окрім, мабуть, Росії з Білоруссю та Молдови. Досить часто іноземці, які відвідують Україну у ці дні, не лише дивуються нашому «загулу», але й не можуть придбати елементарного зарядного пристрою.

Із сьогоднішнім станом економіки Україна мала б прагнути до зменшення неробочих днів, вважає фахівець з інвестицій Роман Зінченко. Через позапланові вихідні, які не збігаються із різдвяними канікулами в Європі та Америці, Україна надовго випадає зі світового економічного циклу. На його думку, аж до 20 січня Україна входитиме в нормальний трудовий ритм. А це призведе до суттєвих економічних збитків.

Утім, чимало експертів упевнені в протилежному: принципового впливу на народне господарство десяток вихідних у січні не матиме. Приміром, порівнюючи економічні показники за січень попередніх років, суттєвої відмінності вони не спостерігають. Натомість додатковий вільний час збільшує споживчий попит. Тобто люди, які ще не витратилися у передноворічній купівельній метушні, мали змогу надолужити у додаткові вихідні. Підвищуються, крім того, попит на ринку туристичних та транспортних послуг.

Тривалі вихідні, що збігаються зі шкільними канікулами, – добра нагода для зміцнення родинних стосунків, твердять психологи. Хоча багато хто з українців нею так і не користається: важко відійти від застілля.

На думку психологів, коли більшість відпочиває, ті, кому доводиться працювати, роблять це з неохотою, низькою продуктивністю, абияк, для годиться. Тобто толку від такої роботи мало. Поспішають на роботу з важкою головою і перевантаженою печінкою.

У цьому й небезпека.

Світова практика засвідчує: найідеальніший варіант – дві відпустки на рік по два тижні. Це дає можливість і відпочити від роботи і не відвикнути від неї. В українських службовців – 24, 36-денна відпустка, а то й більше та дев’ять офіційних свят.