На рівні колін

Останні десять-п’ятнадцять років тільки ледачий не лаяв гіркого становища української книжки на рідних теренах. Але ситуація дотепер як у невеселій народній приказці: «Говорили, балакали, сіли та й заплакали». Саме це напередодні Нового року і зробили учасники прес-конференції.

На їхній погляд, найболючішим незмінно є те, що 90 відсотків території на ньому зайняли книги іноземного виробництва. Саме так, не видані іноземними мовами, а випродуковані деінде. Голова правління ЗАТ «Мережа книжкових супермаркетів «Буква» Світлана Зорина вважає, що неможливо розглядати окремо перспективи української й російської книги. Крім цього, для неї будь-яка книжка, надрукована в Україні, – українська. «Нам часто закидають, що наш асортимент в основному складається із російських видань. Для мене немає різниці, на чому заробляти. Продавець – мінімально ідеологізована одиниця. Він не може продавати те, що завдає збитків. На жаль, у нас відсутня книжкова буржуазія, яка мала б вільні кошти на лобіювання інтересів своєї галузі. Наприклад, на те, щоб відрегулювати закон про ввезення книжок. У наших книготорговців немає для цього достатніх грошей. Без державної підтримки і врегулювання цього ринку перед будь-якою мережею книжкових супермаркетів постає проблема виживання. Сьогодні велика кількість іноземних видавництв працюють в Україні, їх могло бути набагато більше. Але вкладення коштів, знову ж, має бути для них вигідним. Крім того, більшість книг ввозиться до країни нелегально. Нелегальний торгівець поки що виграє». Для українських видавництв пільги з податків і сплати ПДВ є недостатніми у ситуації жорсткої конкуренції не тільки із легальною, але й з нелегальною продукцією.

Брати Капранови, які, за їхніми словами, уособлюють увесь цикл книгоіснування і книгообігу – вони є письменниками, дистриб’юторами, видавцями, та ще й читачами – вже з порогу поділилися з присутніми сенсацією. Нарешті у Верховній раді відбудеться форум видавців. Він проходитиме у виставково-ярмарковому форматі. «Якщо наша влада не з’являється на подібних форумах, то доведеться ходити до них. Наш ринок окуповано іноземними книжками. Заходиш до книгарні і не бачиш вітчизняної продукції. Але вона там присутня. Просто треба низько нахилитися, позаяк українські автори на рівні колін, щоб не сказати образливіше. А Устинова, Ден Браун і компанія – на найвигідніших місцях. Може, варто зробити невеличку перестановку? Ні для кого не є секретом, що українські книговидавці залежать від російських. Останні диктують ціни, тематику, маркетинг. Росія, на відміну від України, жорстко захищає свій книжковий ринок. Коли вона «крутить Україні вуха» з газом, відразу ж до Москви відряджають солідну делегацію, а хоч хтось із наших урядовців поїхав туди, щоб захистити інтереси української книги? На цьому закінчиться українська незалежність! Чому Україна, захищаючи на державному рівні виробників алкоголю і тютюнових виробів, регулюючи відносини на ринку сільськогосподарського виробництва та брухту, не турбується про розвиток книговиробництва? Захистивши за допомогою акцизу алкогольний ринок, влада повинна подбати і про книжковий. Ми розробили законопроект і запропонували поступове квотування. Хоча книжки важче дистриб’ютувати ніж горілку, але це товар не гірший за інший».

Можливо, братів до розробки законопроекту підштовхнув закон, який вони відкрили. Згідно з ним кількість бібліотек у регіонах обернено пропорційна проценту людей, які підтримали на президентських виборах Віктора Януковича. Тобто, де менше бібліотек, там більший електорат у теперішнього лідера «Регіонів України». Ще багато сумних думок пролунало на прес-конференції, але всі вони зводилися до того, що влада має простягнути руку допомоги українській книзі. Принаймні у справі створення нової системи книгообігу на ринкових засадах, де були б розвинені канали розповсюдження української, а не іноземної книги. У мене ж виникло відчуття, що пацієнт скоріше живий, аніж мертвий, хоча я не фахівець у цій галузі. Шкода, що не вдалося почути думку Івана Малковича – директора видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га», який не зміг бути присутнім на прес-конференції, адже книги його видавництва досить успішно конкурують із російськими.