Нічого, окрім піару

Учора Верховна Рада, після позавчорашнього свого рішення, роздумувала як жити далі. Представники проурядових фракцій у своїх звинуваченнях найчастіше згадували прізвища Литвина й Тимошенко, позавчорашні «союзники» знову заспівали старої – про газ із передвиборним домішком.

Спікер виправдовувався: «Трагедії на сталося. Це п’ятнадцятий уряд. Хто створює кризи? Хто ці кризи долає? Литвин. Давайте припинимо ці розмови. Хай уряд працює». Однопартієць спікера Василь Калінчук проговорився про справжню причину антиурядової постанови: «Глава уряду очолює виборчий блок – адмінресурс працює на всю потужність». Для справедливості варто було б додати, що й глава парламенту очолює блок і теж не уникає можливості користуватися цим.

«Політичні маски знято з тих політиків, які в гонитві за голосами виборців пішли на зраду національних інтересів. Ці діячі намагалися обміняти стабільність і економіку країни на власні політичні дивіденди», – так оцінив «нашоукраїнець» Юрій Оробець позицію опонентів. Він вважає, що основна причина відставки уряду – «помста Кремля за принциповість у відстоюванні українських інтересів». «Волю північно-східних патронів виконували політичні маріонетки», – наголосив Оробець, зазначивши, що сьогодні стала зрозумілою мета вояжів до білокам’яної лідерів певних політичних сил, які «відкрито стали на шлях відновлення кучмізму в умовах відсутності Конституційного Суду. Напередодні виборів вони намагаються створити кризу та безвладдя в державі».

У заяві фракції БЮТ (єдиної, чиї представники не голосували за політреформу) сказано: «Із 1 січня в Україні діє парламентсько-президентська, а не президентська система правління. Ми з гордістю заявляємо, що парламент 10 січня достойно захистив інтереси громадян України, відправивши уряд Єханурова у відставку за зраду національних інтересів».

«Відставка уряду – винятково політичний жест, який, крім піару, нічого не дає авторам такого кроку», – каже Олександр Мороз. Лідер соціалістів наголосив, що парламент не дав жодної оцінки газовій проблемі та варіантам її розв’язання, тож «тепер хаос у цій сфері тільки посилився, надовго підривається стабільність влади». За словами Мороза (одного з авторів політреформи) для формування нового уряду Верховна Рада не має ніяких повноважень, а відставка формальна. «Наскільки вигідна піарвійна і нова ситуативна коаліція нашим колегам із Блоку Юлії Тимошенко?», – запитує Мороз і сам же відповідає: «Війна в команді Майдану нікого не залишить білим і пухнастим». Мороз закликав політиків «до об’єднання, спільних дій, а не політичного шоу».

Ігор Осташ із ПРП теж звинуватив у дрібному політичному егоїзмі колишніх союзників, які «свої вузькопартійні інтереси та особисті образи й амбіції поставили вище інтересів держави». Верховну Раду загалом Осташ назвав неадекватною і безпринципною. Навівши низку прикладів «безвідповідальних рішень».

Есдек Нестор Шуфрич застеріг, що «уряд у статусі виконувачів обов’язків позбавлений права приймати стратегічні рішення» і вказав на… недопустимість «втягування України в НАТО» та пригрозив, що «після політичної відповідальності може наступити карна». Водночас Шуфрич переклав «повну відповідальність за забезпечення життєдіяльності держави» на виконавчу владу. Микола Комар із «Регіонів України» теж покладає провину за ускладнення ситуації в країні на помаранчевий уряд. Як у тій казці, де «битий небитого везе». Комар оголосив «справжню глибинну революцію в суспільстві, яка почалася саме з відставкою уряду Єханурова». Він також пригрозив Ющенкові й закликав президента «зробити для себе дуже серйозний аналіз цих подій, висновки на перспективу». А ще – мовляв, треба скликати раду усіх політичних сил країни для формування  нового уряду.

УНП, за словами Івана Зайця, вважає «дії парламенту елементом повзучого державного перевороту», що його здійснює «п’ята колона Москви». «Бо саме ці сили всіляко заохочували російську владу до крайніх дій щодо України, – каже Заєць. – Справжні мотиви такого рішення – відвертий курс на дестабілізацію політичної і економічної ситуації в Україні напередодні виборів, адже після відставки уряд не може бути ефективним». Ґрунт для таких дій Заєць вбачає у конституційній реформі. «В умовах, коли уряд має бути як ніколи сильним і відчувати допомогу парламенту, Верховна Рада вчинили безглуздо», – вважає Ігор Юхновський. Зате комуністи вбачають у відставці уряду «державний крок політичної волі й мужності».

Без коментарів, як кажуть.