Три тисячі за квадратний метр

Відомо, що попит спричинює пропозицію. Це стосується й житла, особливо у столиці. Будівельний бум у Києві виник не тому, що киянам житла не вистачає, або робочі місця конче необхідно було створити.

Надто вже привабливою стала столиця для ділків з усієї України. Почали скуповувати квартири. Вигідний бізнес, до речі. Адже у «зайве» помешкання можна пустити квартирантів і мати з цього постійний зиск. Сьогодні за однокімнатну квартиру правлять не менш як 200 доларів, а поблизу метро чи у центральних районах цифра може стати астрономічною. Що вже казати про новобудови. Ціна квадратного метра у скандальному «монстрі» в Маріїнському парку, кажуть, перевищує 10 тисяч доларів. І бажаючих придбати там житло це не лякає. Адже вони мають гроші. Звідки – то вже інша тема.

За всіма розрахунками вартість будівництва житла набагато менша. То недолугі закони «ринкової» економіки українського зразка дозволяють будівельним фірмам набивати кишені шаленими грішми. Чого ж не брати, якщо дають? Тож і множаться вони – у столиці кількість таких приватних фірм уже наближається до двох сотень. Хоча вистачило б і однієї, яка за свою півстолітню історію побудувала вже, можна сказати, два Києви.

Начальник Головного управління житлового забезпечення КМДА Михайло Голиця переконаний, що немає підстав для подорожчання житла у столиці. «Адже  обсяги будівництва збільшуються: планові завдання на 2006 рік – 1 мільйон 300 тисяч квадратних метрів – це великі потужності, які суттєво впливатимуть на ринок нерухомості, – зазначив він. – Така кількість новозведеного житла «тиснутиме» у бік зменшення ціни, оскільки ринок наповнюватиметься пропозицією». Щоправда, пан Голиця не виключає деякого подорожчання через зростання цін на будівельні матеріали та збільшення відрахувань на користь міста.

Озвучило свою обізнаність у цінах і нещодавно утворене Міністерство будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства України. Воно встановило, що із 1 січня 2006 року показник вартості будівництва житла для Києва становить 3075 гривень за квадратний метр. На другому місці за ціною будівництва – Севастополь, де квадратний метр коштує 2943 гривні. У цілому ж по Україні середня вартість будівництва становить 2717 гривень.