Дванадцять «ікон англійської культури»

Уряд Об’єднаного Королівства вибрав 12 найпопулярніших, на його погляд, символів країни і нації. Так, чашка чаю і Аліса в Країні Чудес стали «іконами англійської культури». В остаточному вигляді список нараховуватиме 120 пунктів, його поповнять за рахунок пам’ятників Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії.

Поки ж до переліку потрапили язичницька кам’яна споруда Стоунхендж, портрет короля Генріха VIII (написаний у XVI ст.), Біблія короля Якова I (перший повний переклад Біблії англійською, виконаний у 1604 – 1611 рр.) і казка «Аліса в Країні Чудес», написана в XIX ст. оксфордським математиком Льюїсом Керроллом. Із сучасних здобутків – скульптура «Ангел Півночі» заввишки 20 метрів і розмахом крил 54 метри, встановлена 1998 року на узвишші неподалік від міста Ньюкасла.

Відповідно до списку, найбільшою популярністю користуються три транспортні засоби: військовий літак Spitfire, що прославився в роки Другої світової війни, легендарний червоний двоповерховий автобус «Рутмастер» з відкритою задньою площадкою, що курсував вулицями Лондона з кінця 1950-х років до кінця 2005 року, і корабель SS Empire Windrush, на якому прибули до Великої Британії більшість вихідців з карибських колоній.

З явищ масової культури названі лялькове шоу Панч і Джуді, пісня «Єрусалим» на вірші поета Вільяма Блейка і кубок англійської Футбольної Асоціації. І насамкінець, до списку включено чашку справжнього англійського чаю, що стала невід’ємною частиною культури англійців.