Ми – в чільному десятку

Український чемпіонат – восьмий в Європі

Те, про що ми могли хіба що мріяти на початку минулого десятиріччя, таки стало реальністю: національний чемпіонат України увійшов до чільного десятка в світі. Це – офіційний висновок авторитетної та впливової Міжнародної федерації футбольної історії та статистики, яка складає подібні рейтинги вже близько двох десятків літ. До речі, за підсумками попереднього року «жовто-блакитні» футбольні перегони вважалися вісімнадцятими на планеті.

Звісно, цей світовий реєстр, як і всі, що базуються на відносних порівняльних показниках, значною мірою суб’єктивний. Але таки найближчий до істини, бо саме історики оперують конкретними цифрами та фактами, не покладаючись виключно на візуальні та ситуативні враження, що притаманно зазвичай емоційним працівникам засобів масової інформації. Додамо, що в основі підрахунків – і суто спортивні досягнення, й економічні результати, і показники глядацької зацікавленості.

Український чемпіонат за підсумками 2005 року посів десяте місце на планеті, вперше в історії випередивши й такі популярні, як мексиканський, португальський та турецький. За свідченням експертів, основний внесок у рейтинговий стрибок України зробили наші учасники в єврокубкових турнірах, а також уболівальники, котрі рівномірно відвідують і календарні, і кубкові матчі на внутрішній арені. Від найближчого конкурента – чемпіонату Росії – вітчизняний відповідник відстає лише на сорок п’ять з половиною балів, а  от від англійського, який вперше став найкращим у світі, – аж на п’ятсот сорок два. До речі, в європейському реєстрі наша вищолігова першість – восьма. Хоча ще кільканадцять років тому, коментуючи можливий вихід українського футболу з-під юрисдикції Білокам’яної, шовіністи прогнозували Києву футбольному цілковитий занепад у товаристві з «ахтирками і шепетовками».

Істотні зміни відбулися й на чолі світового реєстру. Фахівці пояснюють їх і спортивними, і глядацькими чинниками: в англійській прем’єр-лізі, наприклад, обидва фактори виявилися стало високими, а от італійська серія «А» та іспанська примера, котрі задавали тон раніше, відчутно здали позиції: їхні повпреди не вельми результативно виступили в єврокубках, а глядачі знизили інтерес до матчів національного календаря.

Одночасно Міжнародна федерація історії та статистки назвала найвлучніших гравців 2005 року. Найрезультативнішим у світі став бразилець Адріану з італійського «Інтера», який забив 18 м’ячів – 10 за національну дружину і 8 в єврокубках. Українець Андрій Шевченко з італійського «Мілана» – одинадцятий з 11 голами (2+9). Інший бразилець – Араужо з японської «Гамби» (Осака), забивши 33 м’ячі в календарних зустрічах чемпіонату Японії, виявився найвлучнішим серед учасників національних змагань. До чільної трійки увійшли також турок Фатих із «Трабзонспора» – 31 гол і нідерландець Дірк Кюйт із «Фейєноорда» – 29.