Музичний крок столиці

Цього року столиця вступає у змагання за присвоєння почесного звання «Київ – європейська культурна столиця – 2010». Перша міжнародна акція в рамках цієї програми – урочистий вечір класичної музики та балету «Андорра – Україна: Різдвяний концерт 2006».

На Святвечір, у переддень Різдва Христового, коли земля і небо торжествує, у Колонній залі Київради зібралися шанувальники високого мистецтва, поважні гості, представники дипломатичного корпусу. У делегації князівства Андорра – співробітники міністерства закордонних справ. Уряд дружньої країни надає велику увагу співпраці та контактам із Україною. За задумом продюсера цього міжнародного проекту пана Антоні Сорсано-Рієра концерт у Києві – альтернатива традиційному концерту у Віденській опері, який щорічно транслюється в Європі 1 січня. За задумом продюсера, концерт має стати традиційним і в Україні.

Цього року 6 січня вже вдруге здійснювався цей міжнародний проект. Пан Антоні Сорсано каже, що в українській столиці з великим інтересом сприйняли його задум – і міський голова Олександр Омельченко, і начальник Головного управління культури КМДА Олександр Биструшкін. А Колонна зала, де відбувався концерт, пречудова. Численні глядачі з європейських країн – Іспанії, Італії, Андорри та інших, які торік дивилися на своїх телеекранах Різдвяний концерт із Києва, – у захопленні і від концерту, і від цієї зали.

– Україна, осердя її культури, наш неповторний Київ, багаті на музикантів світового рівня, з гордістю зауважує Олександр Биструшкін. – У нас кілька симфонічних оркестрів, які блискуче виступають на найпрестижніших сценах світу. Маємо і маестро – оркестрових диригентів найвищого класу – Володимир Сіренко, Володимир Кожухар, Микола Дядюра. Поміж них – і Анатолій Бойченко, якому випала честь диригувати Симфонічним оркестром Національної опери України під час Різдвяного концерту. Як один із найкращих колективів знають у світі балет Національної опери України (художній керівник Віктор Яременко), який виступає на цьому концерті. Несподіванка в тому, що музиканти перебувають не в оркестровій ямі, а на одному подіумі з танцівниками. Балет виступає попереду оркестру.

Пряму трансляцію концерту для європейських телекомпаній через Європейську мовну спілку здійснила Національна телекомпанія України. Перед концертом численних гостей вітав Київський міський голова Олександр Омельченко:

– Хай цей рік буде світлим і мирним. А такі Різдвяні вечори стануть доброю традицією високої поваги і дружби між князівством Андорра і Україною. Це перший крок на шляху до перемоги Києва у конкурсі «Європейська культурна столиця- 2010». Я певний, ви переконаєтеся, що кияни, як і всі українці, – високодуховний і висококультурний народ.

Київський міський голова подарував делегації Князівства Андорра портрет Тараса Шевченка. А пан Антоні Сорсано, вітаючи шанувальників музики, зізнався, що за два роки співпраці улюбленою країною стала для нього не тільки рідна Андорра, а й Україна. До слова, на цей Різдвяний концерт він прибув разом зі своєю родиною.