Перший гудок політреформи

Із першого пленарного засідання  цього року Верховна Рада показала, хто «в домі хазяїн» за парламентсько-президентської форми правління. Депутати тричі відшмагали урядовців: по «двійці» поставили за боротьбу з інфекційними хворобами і за неякісну освіту на селі, а за «зраду національним інтересам» під час газового конфлікту випровадили Кабмін у відставку.

Ще зранку спікер підняв над своєю головою  щойно надрукований жовтенький примірник «нової» Конституції і нагадав  колегам, що відтепер вони головні в ухваленні державних рішень. Парламентаріїв надихало не лише це, а й наближення виборів нової Верховної Ради, до якої прагнуть потрапити більшість нинішніх законотворців. Критикуючи уряд Єханурова  (перший у виборчому списку президентської партії),  його опоненти голосно називали вже не фракцію, а назву свого виборчого блоку. Щоб усі радіослухачі чули.  Навіть Володимир Литвин частенько вдавався до коментарів і реплік на «захист народу». Найбільше він обурився, що вже й за парламентсько-президентського ладу на килим Верховної Ради приходять не міністри, а їхні заступники.  У річищі нових конституційних норм   прозвучав й інший докір: «Склад уряду повинен відповідати структурі парламенту». Це він заявив ще за годину до ухвалення постанови про відставку уряду, чим фактично дав зрозуміти, яку кнопку тиснутиме сам. Така відвертість завжди обережного в непрогнозованих питаннях Литвина свідчила лише про  одне – він полічив голоси ще до голосування. Утім,  «двійки» урядові з перших двох питань порядку денного підказували, що Верховна Рада ще зранку мала опозиційну до уряду і Президента більшість.

Аргументи Юрія Єханурова і провладної меншості опоненти й не бажали слухати.  Сам спікер назвав все це «простою балаканиною». А нових своїх однодумців з опозиції Литвин застеріг: «Уся пара пішла в гудок!» Мовляв, не змагайтеся в передвиборному ораторстві, а ліпше «правильно» голосуйте. Володимир Литвин укотре засвідчив, що він добрий диригент парламентського ансамблю. Тим більше – під час різноманітних криз, які він не вперше використовує для підвищення свого іміджу. Пан голова вкотре вже гріється біля чужого багаття.

За відставку уряду проголосували 250 депутатів. «Золотою акцією» якраз і  стали голоси двох фракцій, що перебувають під проводами голови Верховної Ради – Народної партії та Народного блоку Литвина. Згадайте: вони голосували за Держбюджет-2006 і його було ухвалено. Цього разу ці дві парламентські групи однієї передвиборної спілки долучили свої голоси до опозиціонерів із КПУ, Регіонів України, СДПУ(о), БЮТ та протимошенківської «Єдиної України».