Сформували комісію і переймалися газом

Закон про місцеві вибори змусив депутатів Київради зібратися на пленарне засідання 9 січня, у вихідний. А суть у тому, що саме цього дня минав термін затвердження Київської міської територіальної виборчої комісії. Своє бажання взяти участь у жеребкуванні на її формування висловили 48 столичних осередків політичних партій і блоків.

Початок пленарного засідання затягнувся на понад три години. З’ясувалося, чекали роз’яснення ЦВК, чи мають право подавати свої заявки партії, що належать до блоків, якщо ті висловили бажання формувати теркомісію. Коли надійшла відповідь за підписом Ярослава Давидовича і стало зрозуміло, що дублювання незаконне, президія Київради одразу «відсікла» від основного списку певну кількість партій. Але голосували за кожну окремо. Голова постійної комісії Київради з питань самоврядування та інформаційної політики Олександр Черніков інформував, чи є претензії до оформлення документів, дублювання партії у блоку або інші неузгодженості із законом. Так, у списку залишилося 34 партії та блоки. Вони і взяли участь (через жеребкування) у формуванні міської виборчої теркомісії. Нагадаємо, що згідно з постановою ЦВК кількість членів територіальної виборчої комісії не має перевищувати 15 осіб. Головою ТВК стала представниця Народної партії Галина Білик, її заступником – представник Блоку Юлії Тимошенко Михайло Терещенко, секретарем – представник партії «Молода Україна» Юрій Лозовський.

Звичайно, газова криза не могла залишити байдужими депутатів Київради. Тому одним із пунктів порядку денного стало ухвалення рішення «Про заходи щодо забезпечення енергоносіями споживачів м. Києва». Ми попросили Київського міського голову прокоментувати його і пояснити, як вплине газова криза на підвищення тарифів на комунальні послуги.

– Це питання державного рівня, – відповів Олександр Омельченко. – Політику формуватиме уряд. Щодо позиції столичної влади, я озвучував її три тижні тому. Україна видобуває близько 20 мільярдів кубометрів власного газу, який за собівартістю дешевший за той, що надходить до країни з-за кордону. Населення споживає газу близько 18 мільярдів кубометрів. Тому ми ухвалили рішення, в якому звертаємося до Верховної Ради України з проханням підтримати позицію Київради і доручити Кабміну забезпечити спрямування природного газу власного видобутку винятково на потреби населення та тих підприємств теплоенергетики, які постачають теплову енергію та гарячу воду в житлові будинки та об’єкти бюджетної сфери. Ціни ж мають бути такі, як на 1 січня 2006 року. Просимо також заборонити Національній комісії з регулювання електроенергетики та НАК «Нафтогаз України» підвищувати ціни на природний газ та електричну енергію для населення та підприємств комунальної теплоенергетики.