Хто в січні, хто в квітні, а хто й у жовтні

Новий рік почали святкували ще в Стародавньому Єгипті. Відбувалося це наприкінці вересня під час розливу Нілу. На честь свята єгиптяни ставили на воду човен зі статуями бога Амона, його дружини й сина. «Плавання» тривало майже місяць і супроводжувалося танцями та піснями.

У  Стародавньому Римі Новий рік відзначали 1 березня. Так тривало до 45 року до н.е., поки Юлій Цезар не впровадив новий календар, за яким початком року вважалося 1 січня. До речі, перший місяць року було названо на честь бога Януса-дволикого: один лик звернений до минулого року, а інший – до нового.

А от кельти відзначали Новий рік наприкінці жовтня. На час свята в будинок заносили гілки омели, щоб вигнати злих духів.

Та й нині Новий рік святкують  у різний час. Так, у Бірмі він припадає на квітень,  коли найспекотніше. Протягом тижня бірманці поливають одне одного водою.

В Австралії Новий рік починається 1 січня, але саме в цей час там така спека і Дід Мороз та Снігуронька розносять подарунки в купальних костюмах!

В Індонезії Новий рік настає в жовтні. Усі просять одне в одного пробачення за неприємності, заподіяні минулого року.

Хтось чекає 1 квітня, хтось жовтня, хтось січня. А ескімоси чекають не дочекаються, коли випаде перший сніг. Випав сніг – настав Новий рік!

На жаль, нас цього року погода не потішить – зустрічатимемо свято із дощем.

У давнину слов’яни зустрічали Новий рік 1 березня. Історики вважають, що така традиція була запозичена з Риму. Тривало це лише до XV століття.  Але Юліанський рік був на 11 хвилин 14 секунд довший від астрономічного. Аби  уникнути «похибки» у 1582 році папа Григорій XIII вніс необхідні зміни, відтоді в усіх католицьких країнах було запроваджено новий Григоріанський календар, яким і досі послуговується вже весь світ.

В Україні, здебільшого православній, в одній з не-багатьох у Європі, і донині лишилася старомодна традиція: Різдво відзначати не 25 грудня, а 7 січня, а Новий рік – і 1 січня, і 14 січня, що йменується старим Новим роком. У нас же з’явилася своя оригінальна традиція:  1 січня – Новий рік, а і 14 січня – старий Новий рік за світським і церковним календарями.