Ходімо, Чучо, до салону

Зважаючи на те, як Чуча слухняно перекочував із рук господаря до рук майстра Вікторії, стало зрозуміло, що маленький чорнявий песик тут частий гість. Нас запросили до зали, в якій на столі пес Індіана слухняно виконував команди майстра: сідав, підводився, піднімав морду, повертав голову, підставляючи її під машинку для стриження. Чорні кучері падали на підлогу.
Світлана Юріївна Колесникова, виконавчий директор  салону краси для тварин, запросила до окремої кімнати, аби не заважати народженню собачої краси.

– Потрапити до вашого салону, виявляється, складно. Чому?

– Господарі чотирилапих, не маючи змоги або не вміючи правильно доглядати собаку, звертаються до нашого салону. А таких як бачите багато. Ми працюємо без обідньої перерви та без вихідних. Аби потрапити на прийом до наших майстрів, треба попередньо записатися.

– Які послуги користуються найбільшим попитом?

– У нас стрижуть і купають котів і собак. Уже кілька років працює стоматолог – приводить до ладу зуби тварин. Крім того, ми їх одягаємо, чистимо вуха, підстригаємо кігті, робимо манікюр.
Усі грумери (майстри салону для тварин) мають вищу освіту – за фахом вони біологи, ветеринари. Крім того, закінчили спеціальні курси з догляду за тваринами. Одержати вищу освіту грумера можна лише за кордоном.

– Із чого починається візит клієнта до салону?

 – З ветеринарного огляду. Суворо стежимо за тим, чи має пес всі щеплення. Лікар повинен визначити, чи не має тварина захворювань шкіри, паразитів у хутрі.
Пройшовши «санперепускник», спанієля, мопса чи кота стрижуть та купають. Далі – справа рук майстрів.

– Чи є мода на собачі стрижки?

– Звичайно. Скажімо, мода на стрижки, які підкреслюють лінію спини, стосується насамперед пуделів, спанієлів, тер’єрів. Грумери можуть зробити стрижку, що приховає фізичні вади тварини.
– Чи довго триває процес «облагороджування»? Чи важка ця робота? До речі, які розцінки на послуги у вашому салоні?

– Тривалість обслуговування клієнта залежить від багатьох факторів: порода собаки, вік і зріст. І, звичайно ж, від мети візиту його до салону. Вартість послуг різна. Ось, приміром, миття коштує від 100 до 400 гривень – остання цифра для сенбернарів, вівчарок. Купання пекінеса обійдеться власникові в 160 гривень. Якщо собаці потрібно дуже ретельно помити голову, закапуємо краплі, аби шампунем не різало очі. Сушимо спеціальним феном. Нещодавно впровадили послугу «помий свого собаку сам». За технологією канадського салону для собак ми пропонуємо в оренду ванну, даємо спеціальний шампунь, рушники, щітки, фен і три години часу. Коштує така послуга – 70 гривень.

Щодо стрижки. Є такі породи собак, які, за стандартом, не стрижуть. І якщо, скажімо, пекінес іде на виставку, йому роблять лише звичайний косметичний догляд. Однак нині стрижуть не лише пуделів, спанієлів, шнауцерів і тер’єрів – мода дійшла й до коллі, афганів, чау-чау. Влітку найчастіше замовляють декоративні стрижки. Коштують вони дорожче за звичайні. Пекінеса, наприклад, можна постригти за 200 гривень.

Манікюр ми робимо не всім собакам, а лише тим, які ходять по м’якій підлозі чи м’якому ґрунту. Ті ж собаки, які ходять по асфальту, кігті сточують самі. Підстригати кігті треба дуже ретельно, щоб не зачепити капілярів. Манікюр робимо собакам декоративних порід: болонкам, тер’єрам, пінчерам, шпіцам, пуделям та іншим. Вартість простого підстригання кігтів – 30 гривень, а за покриття лаком треба доплатити ще 30. Якщо ж  власник вирішить показати свого улюбленця на виставці, то доведеться викласти ще кругленьку суму на хендлера (той, хто демонструє собаку на виставці).

– У холі салону є колекція бантиків, заколок, бус та інших прикрас. Це також для собак?

– Наші майстри – ще й стилісти. Тому часто власники котиків і песиків, побачивши святкові прикраси, просять нас зав’язати бантик, пришпилити метелика чи одягти буси. Собачі аксесуари у нас не виготовляють, тож закуповуємо їх в Італії.

 – Чи всіх собак ви беретеся обслуговувати?

– Ні, ми намагаємося не брати старих собак.

– Як ви  особисто ставитеся до собак?

 – Ми їх любимо. У кожного з нас вдома живуть собаки. Багато робимо для них. Скажімо, якщо трапляється, що в нашому готелі (маємо й таку послугу) опинився пес, за яким власники й не збираються приходити, намагаємося знайти нового господаря.

Сервісом для собак цікавилася Лілія ПОШИВАЙЛО