І вареники сприяють демократії

Багатьом українцям Канадсько-українська парламентська програма (КУПП) уперше відкрила вікно у світ. Для когось стала стартовим майданчиком для навчання в кращих університетах різних країн. Для мене вона дала відчуття високої людської гідності.

Канада першою проклала шлях українським колаборантам, які прагнуть працювати з НАТО. Хочеться подякувати директору цієї програми Ігореві Бардину за спілкування з багатьма видатними українцями Канади, з відомими політиками і державними діячами. Хоч би скільки читала про розвиток демократії, скільки намагалася б знайти раціональне в теорії, але уявлення про майбутній шлях України з’явилося саме після канадських зустрічей і дискусій у високошанованому товаристві.

Програму засновано 1991 року з нагоди відзначення 100-річчя поселення українців у Канаді. Ігор Бардин розповів про історію започаткування Канадсько-української парламентської програми: «У той час я був віце-президентом Комісії з відзначення сторіччя поселення українців у Канаді. До цієї події хотілося створити вартісний проект. Тож я зосередив свою увагу на майбутньому України, на її студентах. За допомогою кількох друзів із парламенту Канади мені вдалося від імені Фундації кафедри українознавчих студій університету Торонто домовитися зі спікером канадського парламенту, і так народилася Канадсько-українська парламентська програма.

Вона дає змогу майбутнім лідерам України побачити роботу демократичного уряду та ринкову економіку зсередини, працюючи і навчаючись у столиці Канади», – так влучно схарактеризував завдання програми її натхненник і організатор Ігор Бардин.

Навколо директора програми об’єдналися багато канадських українців, які фінансово підтримують стажування українських студентів. У тому, що це не марне витрачання коштів, переконуєшся, перегорнувши сторінки недавньої історії.

За 15 років діяльності КУПП більш як 600 студентів із різних регіонів України змогли попрацювати працюючи в Палаті громад парламенту Канади, спілкуючись із державними і партійними лідерами, депутатами, а також сенаторами і міністрами.

Близько 70 відсотків випускників програми вже здобули стипендії урядів Великої Британії, Німеччини, Франції, Нідерландів, США, Швеції та міжнародних неурядових організацій, а також стипендії університетів Гарварда, Торонто, Амстердама, Парижа, Варшави, Мілана, Кембриджа та інших навчальних закладів світу. Нині вони працюють у структурах законодавчої, виконавчої та судової влади, дипломатичних місіях за кордоном, міжнародних організаціях, освітніх закладах України. Уже навіть створили Асоціацію випускників Канадсько-української парламентської програми.

П’ятнадцятиріччя КУПП відзначили науковою конференцією в Національному університеті Києво-Могилянська академія. Також підбили підсумки всеукраїнського конкурсу есе серед українських студентів на тему «Якби я був президентом України...», що його започаткувала Асоціація випускників програми. Найкращим визнали есе студента Київського міжнародного університету Олександра Терещенка. Роботи фіналістів конкурсу розмістять на інтернет-сайті www.bestpresident.in.ua, надрукують окремою збіркою, а також надішлють до Секретаріату Президента України.

Спогади про участь у Канадсько-українській парламентській програмі були б неповними, якби не згадка про... українські вареники, які стали справжньою «фішкою». Так уже повелося, що на неформальних молодіжних вечірках у студентському готелі, де мешкали учасники програми, пригощали гостей варениками, які готували за рецептами з різних регіонів України. Мабуть, без цього наше сприйняття лукавої західної демократії не було б таким проникливим.

Богдана НОСОВА, випускниця КУПП 2004 року