Під звуки траурного маршу

Буває, що організація похорону іноді ранить душу не менше, ніж непоправна втрата дорогої людини. Аби поховати небіжчика по-людськи, потрібні не лише чималі кошти, а й дозволи різних органів, які часом нелегко вибігати, вистояти в чергах. Можна уявити, як дошкуляє людині, вбитій горем, байдужість, черствість, казенність чиновного люду, до якого треба йти на поклон.

Такі негаразди спричиняє монополізм на ринку похоронної діяльності  ритуальних служб комунальної власності, які контролюють і на свій розсуд розподіляють і виконують замовлення на поховання, витісняючи з ринку приватні підприємства.  До таких висновків дійшла комісія з питань врегулювання похоронної діяльності Ради підприємців при Кабінеті міністрів, здійснивши аналіз звернень приватних підприємців, що надають ритуальні послуги.

– Нині чинний Закон «Про поховання та похоронну справу», який було ухвалено 2003 року, фактично надає право на монополію ритуальним службам комунальної власності, тим самим  обмежуючи права людини у виборі виконавця послуг, що є порушенням Конституції, – вважає голова Ради підприємців України Ксенія Ляпіна. – Слід внести зміни до закону, які б дозволили уникнути  нерівності перед законом комунальників та приватників, нечесної конкуренції, зловживання монопольним становищем та обмеження конституційних прав і свобод громадян.
На тому, що деякі державні ритуальні підприємства надають неякісні послуги, наголошує і голова Всеукраїнської асоціації працівників похоронних організацій Ірина Сапарова.
– Похорон – справа дуже делікатна, яка не терпить зволікання. Але непоодинокі випадки, що людям іноді доводиться по 7-12 годин вистоювати в чергах в кількох установах, аби владнати формальності. Тоді як є  приватні фірми, які готові надати високоякісні послуги. Повірте, якщо бізнесмен вклав чималі гроші в розвиток підприємства, то він дбатиме і про належний сервіс, і про власний імідж. Проте непоодинокі випадки, коли комунальні ритуальні служби та місцеві органи виконавчої влади просто вставляють палиці в колеса приватникам. Численні перевірки контролюючих органів не дають нормально працювати. В результаті 200 суб’єктів господарювання зазнали значних збитків,  скаржиться Ірина Сапарова.

Члени Асоціації працівників похоронних організацій звернулися до президента України та прем’єр-міністра з проханням внести відповідні зміни до законодавства, які повинні покласти край недобросовісній конкуренції.