Цигарка не стріляє, але вбити може

Тютюнова епідемія в Україні, та і в у світі в цілому набуває приголомшливих масштабів. За даними ВООЗ, від хвороб, які виникли через вживання тютюну, щороку помирає 4 мільйони осіб. Якщо така тенденція зберігатиметься й надалі, то через двадцять п’ять років матимемо ще жахливішу статистику – цигарки вбиватимуть по 10 мільйонів курців. Кілька років тому від «тютюнових» хвороб померло 110 тисяч українців – це значно більше, ніж від убивств, самогубств, СНІДу, отруєнь, ДТП – разом узятих.

У фахівців є інша статистика: запеклі курці – потенційні кандидати в туберкульозники. Сучасна наука довела прямий зв’язок між цим захворюванням та тютюнокурінням. Наприклад, 95 із ста осіб, які хворіють на сухоти, раніше мали цю згубну звичку.

Тютюнова епідемія веде до зменшення продуктивності праці, передчасної смерті досвідчених фахівців, пожеж тощо. За підрахунками Всесвітнього Банку, світовий баланс прибутків та витрат від тютюну – від’ємний і становить 200 доларів на рік.

Учора я проходила повз школу, буквально за рогом якої сиділа бабуня на ящику і спритно торгувала цигарками. Хтось купував одну, хтось – дві чи три. Покупці – і літні, і молоді, і зовсім юні. Я закинула, навіщо, мовляв, дітям продаєте отруту. А вона у відповідь:

– Не ваше діло. А, може, він учителеві купив? Я ж не питаю, де гроші взяв на цигарку? Не закурить завтра, то зробить це післязавтра. Мій дід до смерті курив і прожив мало не 80 літ.
А скільки разів бачила, як посеред вулиці дядьки пригощали цигаркою чи вогником малечу. Коли осмикувала таких щедрих перехожих, то вслід чула лише лайку.

Кажуть, гуртом і батька легко бити. Тож треба усім миром воювати з курінням, бо одного лиш Закону «Про заходи запобігання і зменшення споживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» замало. У XVI столітті затятим курцям відрізали вуха. Є й інший, сучасніший спосіб боротьби з цим лихом – економічний: підвищити ціни на цигарки, що вже не раз пробували робити. Та, на жаль, кількість курців після того не зменшилася. Нині українці щороку викурюють 75 млрд. цигарок. Якщо ціни на товар зростуть, – перейдуть на самосад: газет для самокруток вистачає.