Де надлишок, а де нестача

Москвичі вже не хочуть купувати живі ялинки на новорічні свята. Лісгоспи столичної області уклали договори на реалізацію мільйона дерев, але за тиждень до свята змогли продати лише третину.

А ось у Європі на ялинки цього року справжній дефіцит, тож багато хто залишиться без хвойного аромату. Дефіцит пропозиції на європейському ринку склав 4 мільйони деревець. За даними Федерації норвезьких постачальників ялинок, сектор ринку натуральних дерев буде відчувати дефіцит пропозиції і впродовж  декількох наступних років: данські постачальники вже скоротили інвестиції у вирощування хвойних порід внаслідок кризи надвиробництва, падіння цін, а також через постійні мітинги «зелених». Полярна Норвегія вже нині… активно імпортує ялинки з Данії. Цього року обсяг такого  імпорту складе близько 400 тис. дерев.

Щодо цін, то найдорожчими є ялинки у Москві та Норвегії. Двометрове деревце покупцеві тут може обійтися у 30 – 50 американських доларів. А ось найдешевшими на європейському ринку, за оцінками західних експертів, є ялинки в Польщі, Австрії та Україні.