Ліс виріс із… пігулки

Сотні тисяч лісових красунь заспівають свою останню «вічнозелену» пісеньку… Хоча Україна – не Бразилія і новорічні деревця у нас продають не у вазонах, на згадку про веселі свята самі пеньки не залишаються. Середній щорічний приріст у лісах Держкомлісгоспу становить 4 кубометри на 1 гектар.

За царя Гороха українці уміли вирощувати ліс із гребінця. Жбурне його Іванко чи Оленка через ліве плече – і піднімуться сосни, а через праве – виростають дуби. Щось подібне відбувається нині на Львівщині. Два роки тому українські лісівники запозичили у словацьких колег новий оригінальний метод: вирощування дуба за канадською технологією. На трьох пробних площах по 10 арів у Бродівському лісгоспі було висаджено саджанці у таблетках, саджанці, вирощені традиційним методом, та «нашпиговані жолуді». Науковці лісотехнічного університету ще вивчатимуть, який із трьох методів кращий. А поки що вони і всі, хто брав участь у «зеленій» толоці, дивуються тому, що відбулося. За рік саджанці із таблетки стали вдвічі вищими, ніж висаджені традиційним методом, і досягли стандартної дворічної висоти (60 см).

Уже в 2004 році управління лісового господарства закупило понад 180000 таблеток і влаштувало велику майже казкову сівбу. Звичайно, просто так сіяти дерева не можна навіть у казці. Спочатку саджанці вирощують в оранжереях із дозованим внесенням добрив та контрольованим зрошенням. І лише через рік їх разом із таблетками висаджують у ґрунт. Таблетки зберігають для саджанців усі поживні речовини, потрібні для росту дерев. І собівартість такого саджанця мізерна (для річного дуба – 83 копійки).

Можливо згодом, якщо новий метод у нас приживеться, з «таблеток» вирощуватимуть і новорічні ялинки.