Підступність сірого льоду

Нарешті зимонька порадувала не лише пухнастим снігом, яким, наче сіллю, присмачила землю для майбутніх врожаїв, – на річках і озерах з’явився лід. Він манить своєю іскристістю, чистотою, хочеться вибратися із в’язких снігових стежок на цю дзеркальну твердь і потоптатися по річці. На жаль, багато хто при цьому забуває, що лід – завжди небезпека, а надто тепер, за несміливих морозів. Про це щодень треба нагадувати насамперед школярикам, у яких почалися зимові канікули. Воля і п’янке свіже повітря позбавляють усіх засторог. Отож дорослі повинні роз’яснити, як подбати про безпеку на льоду, дослухатися до порад фахівців ДКП по охороні, утриманню та експлуатації внутрішніх водойм «Плесо».

Перш ніж ступити на лід, слід дізнатися про товщину льодового покриву на водоймі. Безпечним вважається лід товщиною більше ніж 10 см (для катання на ковзанах товщина повинна бути більш як 12 см). У гирлах річок та приток ця міцність послаблена течією. Також він слабший у місцях, де є водна рослинність, виходять підводні джерела та стічні води у прибережній зоні.
Міцність можна частково визначити візуально: блакитного кольору лід – найміцніший; білого – міцність удвічі менша; сірий – у товщі є вода, він найнебезпечніший.

Якщо вже вирішили перейти замерзлу водойму, то слід іти прокладеними стежками, а якщо їх немає – намітити маршрут та переконатися у міцності за допомогою пешні. Найгірше – це пробувати перевірити міцність ударами ніг.

Під час підлідної риболовлі плесівці не рекомендують на невеликій ділянці пробивати багато ополонок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись. Рибалки мають пробивати ополонки на відстані 5–6 метрів одна від одної; кожний любитель «тихого полювання» повинен мати із собою рятувальний жилет та лінь довжиною 15–20 метрів із петлею на одному кінці.

А якщо вже з кимось сталося лихо, то щоби допомогти йому і не потрапити в біду самому, слід:

– простягнути потерпілому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу, хокейну ключку або кинути мотузку, зв’язані паски тощо;

– лягти на лід і повзти по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе мотузку чи пасок;

– провалившись, слід, виштовхуючись на поверхню, лягти на спину та рухатися в тому напрямку, з якого прийшли, ні в якому разі не ставати на ноги.

Телефон рятувально-водолазної служби ДКП «Плесо» 517-64-11.