Не забудьте зважити вітання

– Колись поштова скринька тріщала від новорічних поздоровлень, – пригадує Лідія Журавльова. – Тепер сподіваюся отримати не більше як десять поштових вітань. Та й сама нині не дуже розсилаю – дорогувате це задоволення.

А тут ще «Укрпошта» віднедавна підвищила тарифи на свої послуги. Тепер звичайний конверт із маркою коштує 70 коп. (по Україні). Якщо маєте намір відправити лист у країни СНД, шукайте у гаманці ще 80 копійок, а для далекого зарубіжжя авіапошта обійдеться 3,53 коп.

– Заздалегідь купила новорічні листівки, – веде далі пані Лідія. – Асортимент тепер – аж очі розбігаються. Колись таких красивих наче не було. Але коштують не 4 копійки – найдешевші 30-42 копійки, а великі, для яких потрібен  спеціальний конверт – 3-5 гривень.

– А коли востаннє відправляли посилку чи бандероль?

– Давненько, мабуть, років п’ять тому.

Кияни скаржаться на те,  що вельми не зручно купувати конверти й марки лише на пошті. Чому б їх не продавати, як колись, у кіосках «Преса»? Вони на кожному кроці, а поштових відділень небагато. Ось і Ніна Павлівна бідкається: «Купила листівки у супермаркеті, а тепер треба йти на пошту за маркованими конвертами. Та ще й зважити листа слід».

Моя співрозмовниця має рацію. Згідно з прейскурантом лист до 20 г вважається звичайним і коштує конверт із маркою 70 коп., понад 20 г – 85 коп., від 50 до 200 г – 1 гривню. (Це в межах України). За бандероль вагою до 100 грамів треба заплатити гривню, за кілограмову – 3,75 грн.,  а 1-2 кілограми – 6,50 грн. Дорогуваті виходять гостинці від Діда Мороза.