Замість ласощів – подарунки від англійців

Щойно піде сніжок і в Києві запахне хвоєю, малеча позирає на найбільшу концертну залу – Національний палац мистецтв «Україна». Новорічні свята скрізь цікаві, але тут вони проводяться з розмахом, із родзинками, вміщують одночасно найбільше дітей.

Сезон новорічних вистав триватиме до кінця зимових канікул – по кілька щодня. Директор Київського дитячого фонду Ніна Семенюк попросила генерального директора і художнього керівника Миколу Мозгового дозволу першими на цьогорічну прем’єру запросити своїх підопічних – дітей-сиріт, напівсиріт, вихованців шкіл-інтернатів, з особливими потребами, із малозабезпечених родин.

А подивитися було на що. Кожен охочий міг потанцювати й поспівати у вестибюлі з Дідом Морозом та Снігуронькою і сфотографуватися на згадку біля ялинки. Хвацько били в свої бубни юні артистки з ансамблю барабанщиць. Одразу біля входу – Державний естрадно-симфонічний оркестр України, яким диригував праправнук великого Миколи Лисенка 34-річний Микола Лисенко, навіть зовні схожий на геніального предка. Сама вистава, на відміну від попередніх років, була недовгою, але цікавою й насиченою. Були тут і традиційні казкові герої, і мрія кожного підлітка – байкери в обладунках – не лише сміливо каталися по сцені на крутих «триоких» мотоциклах-байках, а й «смертельні» номери показували. Балетна зимова феєрія зачарувала вишуканістю, сценка з народного епосу – гумором. Оплесками зустріла малеча традиційні символи різдвяних забав – пухнасту козу й досвідчену артистку-ведмедицю та данину року Вогняного Собаки – симпатичних песиків.

Вистава скінчилася раптово для малих і дорослих. Якщо колись задовго до останнього номера діти нетерпляче тупцювали біля дверей, за якими роздавали подарунки, то тепер сиділи й чекали нових чудес. Та головний режисер палацу «Україна» Віолетта Мозгова, любляча мама й бабуся, переконана, що втомлювати дітей не можна й розваги слід закінчувати на мажорній ноті.

Сюрпризом цього разу стали й новорічні подарунки. Замість традиційних ласощів дітям вручили коробки з подарунками від англійських дітей, котрі, як добрі самаритяни, разом з батьками готували для маленьких українців своєрідні дари волхвів. Таку люб’язність зробив Київському дитячому фонду Український центр християнської співпраці. Неабиякою проблемою стало для Ніни Миколаївни транспортування 3700 габаритних подарунків до палацу «Україна», але цьому безплатно зарадив директор фірми «Тракт» Віктор Шапран, за що вона неабияк йому вдячна.
Цього ж дня Київський дитячий фонд влаштував у кафе «Ліра» новорічне свято для особливих дітей – вихованців школи «Надія». Через дуже великі проблеми зі здоров’ям маленькі навіть традиційну школу відвідувати не можуть. Їх почастували, розважили і вручили гостинці від Діда Мороза. Більша частина зимових канікул попереду й Київський дитячий фонд столичної держадміністрації ще встигне потішити сотні дітей.