Адмінресурс знову нагадав про себе

Підготовка до проведення виборчої кампанії та її перший місяць (висування кандидатів до парламенту) пройшли без серйозних проблем і порушень, які спостерігалися під час попередніх перегонів. На цьому вчора наголосив голова Комітету виборців України Ігор Попов. Проте подекуди ще залишилися, як кажуть, пережитки минулого.

Скажімо, КВУ зафіксував нечисленні випадки застосування адмінресурсу з боку представників сімох партій – як провладних, так і опозиційних. Процес формування списків кандидатів не завжди був прозорим, іноді незрозумілим навіть для партійних активістів. Рішення більшості з’їздів партій про вільне блокування на виборах місцевих рад, на думку Попова, створить складнощі для виборців під час голосування: у різних бюлетенях одні й ті ж партії знаходитимуться у блоках різної конфігурації. Багато партій почали агітацію ще до реєстрації їх як суб’єктів виборів, за що могли б потрапити під юридичну відповідальність. Більше того – дехто це робив демонстративно, можливо, розраховуючи на «переслідування з боку влади», яке могло їм принести піар-дивіденди. Так званих «темників» для ЗМІ не виявлено, проте зафіксовано певні натяки журналістам з боку їх керівників.

КВУ вкотре рекомендує виборцям перевірити себе у списках, адже більш як 15 відсотків тих, хто це вже зробив, виявили неточності. Комітет також закликав суб’єктів виборів оприлюднити біографії кандидатів, аби виборці не довго гадали, хто такий «студент Третьяков» чи «безробітний Жванія». Партіям не зайве було б публічно прозвітувати про свою діяльність. «Бо нині на вибори пішло багато маловідомих партій. Таке враження, що в останній тиждень перед початком кампанії до них хтось прийшов з валізою і партія запрацювала», – каже Ігор Попов. Він також закликав місії міжнародних спостерігачів, що вже почали прибувати в Україну, анонсувати свої цілі, джерела фінансування, графік звітування тощо. Щоб спостерігачів не було використано для підтримки певних сил, як торік.

Виборці мають бути пильними. У Одесі, наприклад, видано довідник про місцеві осередки партій. У ньому зазначено, що інформацію надали самі осередки. А під портретом голови місцевої організації Партії регіонів Руслана Боделана написано: «перебуває в міжнародному розшуку». «Не думаю, що так представили свого лідера одеські «регіонали», – дивується заступник голови КВУ Євген Побережний. Він закликав також ощадливо ставитися до партійних ресурсів, зокрема… фарби. У Донецьку під патронатом НСНУ, наприклад, збудували дитячий майданчик і пофарбували, звісно, у помаранчевий колір. Але за ніч хтось перефарбував усе в біло-синій.