На Лівобережжі низький тиск

Через інтенсивну забудову Лівобережної частини столиці збільшилося навантаження на водогінні споруди та мережі, що призвело до зниження тиску води не лише в новобудовах, а й у старих будинках. Тож кількість скарг жителів Лівобережжя, особливо мікрорайонів Березняки, Харківський та Стара Дарниця на те, що в час пік вода не доходить до верхніх поверхів, значно зросла. Аби розв’язати цю проблему, передбачено будівництво комплексу споруд артезіанського водопостачання «Осокорки-Північні».

Голова правління – генеральний директор ВАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал» Сергій Сердюк під час чергового засідання розширеної колегії КМДА зазначив, що до водогінної мережі лівого берега щодоби подається 400 тис. кубометрів води з Деснянської водогінної станції та артезіанських свердловин. Також він зауважив, що будівництво комплексу «Осокорки-Північні» ведеться із запізненням, тому й виникли незручності. Допоможе розв’язати проблему водопостачання й введення в експлуатацію вже збудованої водомагістралі, що на вулиці Дніпровська Набережна, без якої, за словами пана Сердюка, неможливо далі розбудовувати Позняки. У майбутньому передбачено спорудити й водогони на вулицях Олени Пчілки, Драгоманова, Славгородській.

Особливої уваги нині потребує житловий масив Троєщина, де із запланованих двох водонасосних станцій зведено лише одну. Тут вода також не завжди потрапляє до верхніх поверхів. Вирішити це питання впродовж 2-3 років передбачено за допомогою зведення кількох водовідводів та давно запланованої насосної станції «Троєщина-2». Технічний директор «Київводоканалу» Олексій Пасічник розповів, що перспективою забудови Троєщини було передбачено й облаштування близько ста свердловин, які б забезпечували цей масив артезіанською водою. «Але так склалося, що повністю перевести масив на артезіанську воду неможливо, бо нині вона вимагає доочистки, – пояснив він. – Якщо ми включаємо понад 40 таких свердловин, то у воді з’являється газ метан, синьо-зелені водорості та сірководень. Тож нині Троєщина, здебільшого, живиться з Десни». Загалом же запасів артезіанської води столиці, жителі якої за добу споживають близько 230 тисяч кубометрів, вистачить надовго, бо потужності її добування із земних глибин Київ має значно більші – близько 430 тисяч.

Щодо водоспоживання загалом у столиці, то пан Сердюк зауважив, що за рахунок встановлення лічильників холодної води значно зменшилися її витрати. «За три місяці було встановлено 2,5 тисячі цих приладів, – пояснив він. – Ми практично закінчили програму зі встановлення лічильників у місті». Хоча ці факти й втішили міського голову Олександра Омельченка, однак він усе ж невдоволений тим, що кияни за день витрачають удвічі більше води, ніж у Європі: «Складається таке враження, що ми тільки те й робимо, що купаємося!»