Найчисельніша меншина – росіяни

Київ завжди приваблював осіб різних національностей: одних як місце, де можна погостювати і добре відпочити, а інших – як нова домівка. Окрім того, що столицю відвідують мільйони туристів, тут осіли представники 135 національностей.

Зі здобуттям Україною незалежності зросла й національна свідомість громадян різних народностей, котрі нині проживають у Києві. Начальник управління у справах національностей та міграцій Володимир Новік підтвердив це такими показниками: до 1991 року в столиці функціонувало лише 7 національно-культурних товариств, нині ж їх – близько 100, із яких 63 мають міський статус, а інші – міжнародний та всеукраїнський. Він також зауважив, що найчисельнішими є росіяни, котрих у місті проживає майже 340 тисяч. Друге ж місце за чисельністю посідають євреї – близько 18 тис., та білоруси – близько 17 тис. осіб.

Крім кількісних змін, відбулись і якісні. Перші громадські організації нацменшин за статусом мали універсальний характер і прагнули охопити всі можливі напрями роботи з членами своєї громади. Ті ж об’єднання, що виникають останнім часом, мають уже певну спеціалізацію: наприклад, об’єднання лікарів, вчених, учителів, ветеранів, молоді тощо. Окремо створюються й культурні центри, засоби масової інформації, благодійні фонди, товариства, що надають соціальну допомогу.

«Етнополітична ситуація в столиці залишається стабільною і характеризується взаємодовірою та плідним співробітництвом міської влади з національними громадами», – наголосив пан Новік. Окрім участі у всіляких святкуваннях та урочистостях, представники національно-культурних товариств ще з 1999 року мають змогу безплатно відвідувати спеціальні курси української мови.

ЦІКАВА СТАТИСТИКА

За даними управління у справах національностей та міграції, нині в Києві проживає майже 7 тис. поляків, 5 тис. вірменів, близько 3 тис. азербайджанців, 2,5 тис. татар, більш як 2 тис. грузинів, 2 тис. молдаван, 1,5 тис. болгар і стільки ж арабів, більш як 1 тис. німців.