Тендер виграли військовики

У столиці триває заміна спрацьованих електро-, газових плит та колонок у квартирах ветеранів Великої Вітчизняної війни та малозабезпечених киян, середньомісячний доход яких за попередні півроку не перевищує 332 грн. Це робитимуть і наступного року, однак зростання прожиткового мінімуму вимагає певних коректив, які столична влада внесе найближчим часом.

Начальник Головного управління житлового господарства Віктор Вакараш розповів, що нині в житловому фонді столиці понад 233 тис. електро-, близько 757 тис. – газових плит та 65 тис. колонок. «Майже половина з них підлягає заміні через те, що давно скінчився термін експлуатації», – пояснив він. Цього року за кошти міського бюджету замінили 2 тис. старих електроплит на нові – «Запорізького електроапаратного заводу», кожна з яких коштує 950 грн. Більш як 10 тис. киян отримали сучасні газові плити Дніпропетровського виробництва вартістю 550 грн. «Деякі проблеми виникли зі встановленням газових колонок, – зазначив пан Вакараш. – Тендер на їх закупівлю довелося проводити вдруге, бо переможець першого не зміг виконати своїх зобов’язань. Однак до кінця січня 400 запланованих колонок встановлять». Цікаво, що переможцем другого тендера стало Головне управління торгівлі тилу Міноборони України.

За рахунок того, що чимало коштів із запланованих на ці витрати було зекономлено, додатково закуплено 60 електро- та 955 газових плит, які встановлять ще до кінця грудня. На наступний рік зі столичного бюджету для цих потреб передбачено майже 11 млн. грн. – майже на мільйон більше, ніж цьогоріч.

Через те, що останнім часом зріс прожитковий мінімум, Київський міський голова Олександр Омельченко запропонував наступного року «підняти планку» й передбачити заміну плит та колонок тим, чий доход не перевищує 450 грн. Він також доручив внести до списку гуртожитки (окрім студентських), котрі перебувають у комунальній власності міста.