Разом облаштуємо житло

Суботнього дня в порожньому приміщенні кінотеатру «Нивки», що на вулиці Щербакова, кипіла робота: нарізали скло, лаштували двері... Усі ці матеріали було призначено для ремонту навколишніх будинків, біля під’їздів яких метушилися робітники. Так відбувався суботник, організований громадською організацією «Житлово-Комунальна Інспекція Нашої України».

...Мабуть, немає двору і навіть будинку, жителі якого не стикалися б із негараздами у комунальній сфері: то лампочки у під’їздах перегоріли, то ліфт не працює, то дах протікає, то нікому зайнятися облаштуванням кабінки консьєржа... Цей перелік можна продовжувати і продовжувати.

«Житлово-Комунальну Інспекцію» створено передусім для того, аби підвищити рівень юридичної обізнаності людей. Адже кожен громадянин має знати свої права у сфері житлово-комунального господарства. З цією метою працює «гаряча лінія». Зателефонувавши, кияни можуть отримати вичерпну консультацію професійних юристів із питань, які всіх турбують. Надзвичайно корисною є й брошура, видана цією організацією. Крім юридичних порад, тут можна почерпнути, як грамотно написати скаргу, претензію, позовну заяву з приводу порушення житлових прав. Багато киян, наприклад, навіть не знають, що до ЖЕКу потрібно звертатися письмово. Зателефонують – і чекають півроку на допомогу, а частенько такі звернення й зовсім залишаються без уваги. «Ми не намагаємося замінити комунальні служби, а просто оптимізуємо їхню роботу. Це очевидне прагнення разом із людьми й житлово-комунальними організаціями розв’язати нагальні міські проблеми», – розповідає координатор проекту Павло Погиба.

Інспекція допомагає киянам не лише словом, а й ділом. Перша масова акція відбулася в Солом’янському районі, де обладнано новий дитячий майданчик, встановлено металеві двері в під’їздах, кодові замки, замінено вікна в парадних, пофарбовано бювет, вивезено сміття, листя, налагоджено освітлення. Під час цього суботника в Солом’янському районі за допомогою «Житлово-Комунальної Інспекції» відремонтували ігрову кімнатку в приміщенні школи-інтернату №2; у Деснянському – посадили дерева та кущі в парку «Молодіжний»; у Голосіївському – відремонтували дитячі майданчики; у Шевченківському – встановили водопровід до офісу благодійної організації «Відлуння війни», що переймається проблемами інвалідів.

Я спостерігала за роботою активістів «Інспекції» на вулиці Щербакова (див. знімки). Працювали весело, адже підбадьорити і допомогти виходили мешканці будинків. Щоб висловити щиру вдячність, вони поїли робітників кавою та пригощали бутербродами і печивом.

Звернутися по допомогу зі своїми житлово-комунальними проблемами кожен киянин може за телефоном «гарячої лінії» (502-30-00), або через мобільні бригади «Житлово-комунальної інспекції».